Pavel Filip, la raport în Parlament: O să explic întregii ţări logica după care ne-am condus în toată această perioadă

Embed:

Premierul Pavel Filip prezintă astăzi în Parlament raportul de activitate al Guvernului. Paradoxal, opoziţia, cea care a solicitat de nenumărate ori raportul activităţii Guvernului, a părăsit sala plenului. 

 

"Suntem aici cu tot Cabinetul de Miniştri ca să vorbim despre activitatea Guvernului în acest an dar şi despre activitatea din parioada de guvernare. Avem realizări şi restanţe şi considerăm că este corect la final de an şi mandat să facem evaluarea astfel încât cetăţenii să ne poată judeca. O să încercăm să facem o retrospectivă a tot ceea ce am făcut ca să înţelegem încotro merge. Cred că este corect astăzi în faţa dumneavoastră şi a întregii ţări să explic care a fost logica după care ne-am condus în toată această perioadă şi felul în care am acţionat şi să fim înţeleşi de ce pe unele domenii nu ne-am mişcat la fel de repede cum ne-am dorit. 

Când am preluat conducerea Guvernului, la începutul anului 2016, am constatat că din păcate în unele domenii s-a acţionat haotic, sporadic şi fără viziuni. Preţul pentru reformele de suprafaţă era inechitatea la salarii şi pensii, lipsa locurilor de muncă, plecarea oamenilor peste hotare, drumurile stricate, serviciile medicale de proastă calitate, un sistem instituţional greoi şi ineficient, un mediu de afaceri sufocat de abuzurile unor funcţionari şi, poate cel mai grav, un sistem bancar aflat în colaps care ameninţa să afecteze pe termen lung stabilitatea economică a ţării. 

Am decis astfel să acţionăm prin reforme profunde care regândesc în totalitate anumite sisteme. Eram conştienţi că din punct de vedere politic, acestea nu aduc dividente imediate şi trezesc rezistenţă în sistem. Cu toate acestea, ne-am dorit să punem un fundament trainic pentru că ne-am dorit o construcţie care să dureze. Anul 2016 a fost unul în care am ieşit din criză şi am stabilizat economic ţara. În 2017 am făcut reforme, am făcut ordine şi am adus echitate în anumite domenii. Aceste eforturi ne-au permis ca în 2018 să începem să construim, să majorăm pensii şi salarii, să construim drumuri bune, să cumpărăm ambulanţe şi să-i ajutăm pe tineri să-şi cumpere Prima Casă. În 2019, lucrurile bune trebuie să continue. 

În 2016 în primul rând ne-am concentrat să oprim căderea sectorului bancar. Să-l stabilizăm şi să facem în aşa fel încât el să nu mai aibă vulnerabilităţi. Am făcut ordine în acest sector, am fortificat Banca Naţională şi astăzi pot spune că avem un sistem bancar sănătos şi că fraude bancare, ca cele din anii trecuţi, nu se mai pot produce în Republica Moldova. Ca rezultat avem venirea pe piaţa de la noi a unor investitori strategici - Banca Transilvania şi BERD care au intrat în acţionariatul unor bănci de la noi. 

Preţurile nu mai cresc aşa ca acum trei ani. Ritmul de creştere a pensiilor a scăzut de la 14% în 2016, la puţin peste 1% acum. Dacă în 2016 ne gândeam cum să plătim pensii şi salarii, iar statul se împrumuta pentru aceasta pe piaţa internă cu 26%, acum am ajuns la puţin peste 4%. 

Am început să facem ordine de la noi pentru că ştim cu toţii, peştele de la cap se strică. Dacă nu avem o administraţie eficientă, nu are cine să gândească politici bune pentru oameni. Am făcut reforma Guvernului, am tăiat numărul ministerelor de la 16 la 9, iar numărul angajaţilor din ministere s-a redus în jumătate. Am făcut economii de peste 100 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că salariile angajaţilor au crescut în mediu cu 81% de la 7.000 de lei la peste 12.000 de lei.

Practic în fiecare raion oamenii ne spun că se confruntă cu lipsa locurilor de muncă. În acelaşi timp, nu statul este cel care creează locuri de muncă, ci businessul, oamenii de afaceri. Iată de ce atunci când am venit la putere ne-am declarat un guvern pro-business. Prima mea decizie în calitate de prim-ministru a fost să punem moratoriu la controale şi să oprim hărţuirea oamenilor de afaceri de către organele de control, numărul cărora a scăzut de la 60 la 13. Am redus numărul actelor pemisive de 5 ori: de la peste 400 la 150 ceea ce a adus economii pentru business de 200 de milioane de lei anual. Alte 60 de milioane de lei vor fi economisite pentru că oamenii de afaceri pot solicita peste 50 din cele 150 de acte permisive la Ghişeul unic. Până la 1 aprilie toate actele vor putea fi solicitate online. 

Numărul celor care primesc salarii în plic a scăzut în jumătate, asta ne arată măsurările într-un singur an. Am lansat reforma fiscală, am redus impozitul pe venit până la 12%, am micşorat TVA-ul pentru industria horeca şi am redus presiunea pe business din partea organelor de forţă. Avem un impozit unic în domeniul IT şi avem deja 320 de rezidenţi în parcul IT. Am alocat aproape un miliard de lei pentru subvenţii în agricultură şi 45 de milioane pentru subvenţii în avans acordate tinerilor şi femeilor care doresc să pornească o afacere în agricultură. Toate acestea au adus rezultate care ne-au făcut să înţelegem că mergem pe drumul cel bun. Sunt cifre care nu mint şi vorbesc în locul nostru. Cred că de aceasta cei din opoziţie au plecat astăzi din această sală pentru că nu am venit cu multe vorbe, dar cifrele predomină în acest raport. 

După declinul economic din 2015, avem trei ani la rând o creştere economică constantă - 4,5% în 2017, iar anul acesta 5,2% în trimestrul II. Motoarele economiei au pornit şi capătă turaţii. Doar în prima jumătate a anului exporturile au crescut cu 30%, până la 1, 5 miliarde de dolari, 70% dintre acestea merg spre piaţa UE. Doar în zonele economice libere avem în ultimii trei ani investiţii de 160 de milioane de dolari şi 7.500 locuri noi de muncă create. În doar jumătate de an, în economia ţării au fost făcute investiţii străine în valoare de circa 130 de milioane de dolari, cu 43 de milioane mai mult decât aceeaşi perioadă a anului trecut. Datele statistice arată în trei ani am creat 170 de mii de locuri de muncă. Pentru că am făcut ordine la vamă şi la FISC, am redus economia tenebră şi am făcut reforme pentru mediul de afaceri, în 11 luni ale anului am încasat cu peste 2 miliarde de lei mai mult decât ne-am prognozat. Iar în comparaţie cu anul trecut, în 2018 avem venituri cu aproape 5 miliarde de lei mai mult.

Toate aceste rezultate ne-au permis să avem grijă de oameni şi să mărim alocaţiile sociale, salariile şi pensiile. Am lansat reforma pensiilor şi am făcut ordine în acest sistem. Am înlăturat o nedreptate care li se făcuse tuturor celor care ieşise la pensie după anul 1999. Am corectat această greşeală şi am pus bazele unui sistem corect şi echitabil, un sistem în care nu există privilegii pentru miniştri, deputaţi şi alţi funcţionari. Am introdus o nouă formulă de calcul, iar cei care au ieşit la pensie în baza acesteia au pensie cu o treime mai mare decât ar fi avut în baza sistemului vechi. Pentru prima dată, pensia medie a depăşit minimul de existenţă pentru pensionari. În trei ani, pensia a crescut cu 47%, iar de la 1 ianuarie, cei care au pensii sub minimul de existenţă, vor avea majorări de 10%. Toţi cei care primesc sub 2.000 de lei au început să primească un ajutor de sărbători în valoare de 600 de lei. 

De la anul vor fi recalculate pensiile pentru cei care muncesc după pensionare, apoi urmează indexarea de la 1 aprilie, aşa că pentru unii alocaţiile se vor dubla. 

Am încercat să avem grijă şi de alte categorii sociale. Am majorat alocaţiile lunare şi pentru deportaţi de la 100 de lei la 500 de lei, iar ajutorul material unii de la 700 la 1.000 de lei. Aceştia au dreptul la examene medicale gratuite la Spitalul Cancelariei de Stat şi reduceri la sanatorii. Pentru familiile cu copii am majorat indemnizaţiile unice la naşterea copilului de la 3.000 de lei aproape de 2 ori. Doar în luna decembrie mii de mămici vor primi gratuit cutii necesare pentru nou-născuţi în cadrul programului guvernamental "O nouă viaţă".

Am făcut ordine şi în sistemul de salarizare unde exista haos şi inechitate. Acum vom avea un sistem unitar, echilibrat şi corect. Toţi angajaţii din sectorul bugetar vor primi salarii mai mari, nimeni nu va ridica salarii mai mici de 2.000 de lei, reducem diferenţele între salariaţi ceea ce înseamnă că şefii nu vor avea salarii de 33 de ori mai mari decât angajaţii. Acest raport ajunge la maxim 15. O dădaca va ridica un salariu de 3.000 de lei ceea ce deşi pare puţin, este de fapt de două ori mai mult decât până acum. O educatoare la grădiniţa va avea 5.000 de lei faţă de 3.000 de lei pe care îi primeşte acum. Iar un contabil va ajunge de la 3.000 de lei la 6.000 de lei. Angajaţii care lucrează în primării pe domeniul culturii vor ridica salarii cu 80% mai mari. Salariul mediu pe economie a crescut în trei ani de zile cu 40%, iar după reforma salariilor, acesta va fi cu 50% mai mare decât acum trei ani. 

Vor avea de câştigat mult şi profesorii. În trei ani de guvernare, salariile acestora au crescut cu aproape 40%, iar după reformă, profesorii vor avea salarii cu 84% mai mari decât acum trei ani. Am majorat indemnizaţiile şi pentru tinerii pedagogi de la 45.000 de lei la 120.000 de lei. Vom oferi câte 2.000 de lei profesorilor pentru materiale didactice. Din 2012 până în 2015, alocaţiile per elevi pentru alimentaţie în şcoli a crescut cu doar 50 de bani. În trei ani de guvernare, am majorat această sumă de 7 ori mai mult decât s-a făcut în acea perioadă. Cu ajutorul României am renovat peste 900 de grădiniţe.

Am majorat salariile şi pentru medici. După reforma salariilor, unii vor primi salarii chiar şi de două ori mai mari. Un medic care munceşte la Agenţia Medicamentului va primi peste 10.000 de lei faţă de 6.000 cât primeşte acum. Am lansat reforma asistenţei medicale primare ca să aducem medici de familie în fiecare dintre cele 380 de localităţi în care astăzi nu există medici.

Până atunci am pornit campania "Un doctor pentru tine", în cadrul căreia peste 30.000 de persoane au fost examinate gratuit. Vorbim de echipe mixte de specialişti, screening pulmonar, controale stomatologice pentru copii şi mamografii. Am cumpărat anul acesta 110 ambulanţe noi, iar altele 170 urmează să fie procurate în 2019. 

Desigur că pentru toate acestea avem nevoie şi de infrastructură. Noile ambulanţe vor merge pe drumuri mai bune, proiect pe care l-am lansat anul acesta. Înainte ca noi să venim la putere, în şapte ani s-au reparat mai puţin de 1.000 de kilometri de drumuri sau câte 140 de km pe an. Anul acesta vorbim de 1.600 kilometri de drum, aproape două miliarde de lei investite şi peste 1.000 de localităţi care au beneficiar de acest proiect. Pentru 2019, avem planificaţi alţi 2.600 de kilometri de drum care vor intra în reparaţie. 

Lucrăm şi la infrastructura de apă şi canalizare. În ultimii doi ani, peste 106.000 de beneficiari au fost conectaţi la reţeaua de apă ceea ce înseamnă 53.000 pe an, ceea ce înseamnă de 7 ori mai mult pe timpul guvernărilor anterioare. Pentru 2019 ne propunem un obiectiv mai serios - 100.000 de oameni conectaţi. 

O problemă foarte mare şi sensibilă în ţara noastră este faptul că oamenii pleacă peste hotare. Este adevărat că această problemă nu a apărut acum trei ani. Oamenii pleacă peste hotare de peste 20 de ani. Sigur că ne-am preocupat de acest subiect şi ne-am întrebat ce putem face pentru ca oamenii să nu mai plece din ţară. Iar cei care au plecat să ia în calcul să vină acasă. 

Acum 3 ani datele ne arătau că unul dintre motivele principale pentru care tinerii emigrează este incapacitatea de a-și procura o locuință. Iată de ce am lansat un program de care personal sunt mândru: Programul Prima Casă. Zilele trecute am ajuns la 1.000 de beneficiari, 1000 de familii care au ales să rămână acasă. Iar pentru anul viitor am planificat deja alte 3.000 de locuințe, 3000 de tineri. Avem și alte programe atractive pentru cei care vor să revină acasă: PARE 1+1, DAR 1+3 lansat de BRD, dar și programul START pentru tineri, în valoare de 60 milioane de lei.

Am văzut și rezultatele. Numărul șomerilor a scăzut de la 55 de mii de persoane în 2016 la peste 40 de mii anul acesta. Numărul celor care aleg să emigreze este în scădere de câțiva ani, iar în 2017 a ajuns la un minimum istoric – 1.702 cetățeni, care au notificat autoritățile despre intenția de a emigra. Acesta este primul an după 1995 când din țară au plecat mai puțin de 2000 de cetățeni.

Vrem ca cetățenii noștri să se simtă în siguranță aici, acasă, în Moldova. Iată de ce pășim sigur spre securitate și independență energetică. Gazoductul Ungheni-Chișinău este o prioritate pentru acest Guvern și am încredere că până la sfârșitul anului 2019 această conductă va putea asigura țara noastră cu necesarul de gaze naturale. Pe interconectarea de energie electricăsperăm să fim gata în 2-3 ani. Pentru securitate și apărare, am lansat programul Armata profesionistă și am decis ca serviciul militar să nu mai fie obligatoriu, astfel încât să avem militari bine pregătiți și instruiți.

Am făcut pași importanți și la securitatea frontierelor. Purtăm deja discuții cu Guvernul de la București, astfel încât să lansăm patrularea comună la frontiera moldo-română. Mai important însă: pe durata mandatului acestui Guvern, pentru prima dată de la 1992, autoritățile de la Chișinău pot controla integral frontiera țării, inclusiv pe segmentul transnistrean, o realizare pe care o considerăm crucială, obținută cu ajutorul colegilor de la Kiev, cu care asigurăm controlul comun la frontieră.

Cu ajutorul și susținerea partenerilor si autorităților ucrainene am obținut progrese importante și pe dimensiunea transnistreană. Anul acesta am cerut clar, repetat, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. Am alocat 15 milioane de lei pentru dezvoltarea școlilor și infrastructurii în regiunea transnistreană, inclusiv câte 100 de mii de leipentru cele 8 școli cu predare în limba română.

În continuare, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană rămâne cartea noastră de căpătâi, iar aderarea la Uniunea Europeană – singurul nostru plan, singura noastră opțiune. Am spus asta de nenumărate ori și sunt ferm convins că nu există alte direcții de urmat. Vrem însă să construim, împreună cu țările membre, nu doar partide europene, ci, mai degrabă, o țară europeană, aici, acasă, cu nivel de trai european și cetățeni europeni.

Avem relații excelente cu vecinii noștri de la București și Kiev. Recent am discutat, în cadrul unei ședințe comune de guverne, cu executivul de la București despre proiectele comune de interconectare a infrastructurii și ne-am angajat să creăm un spațiu comun și strâns interconectat în ceea ce privește infrastructura de comunicații, transport, energie, securitate, educație, mediu, cultură.

Stimați deputați, avem, desigur, și domenii în care ne-am fi dorit să ne mișcăm mai repede. În domeniul justiție și anticorupție, am aprobat o serie de legi importante: Legea Procuraturii, Legea integrității, Strategia națională de integritate și anticorupție, Legea cu privire la ANI, Legea privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, mica reformă în justiție. Toate aceste acțiuni, coordonate cu partenerii de dezvoltare, ne-au permis să urcăm 4 poziții în clasamentul privind Indicele Integrității Publice și să îmbunătățim în sondaje percepția privind justiția.

Cu toate acestea, recentele evoluții ne-au arătat că acesta este un domeniu la care mai avem de muncit încă mult. Urmează să facem analize serioase împreună cu partenerii de dezvoltare și experții din domeniu pentru a înțelege de ce toate modificările legislative importante pe care le-am făcut nu au încă efectul așteptat, pentru a vedea cum putem eficientiza modul lor de implementare, așa încât să avem progrese vizibile și pe aceste domenii.

Este important de precizat că noi în 3 ani am votat și implementat un set de modificări legislative fără precedent în guvernările anterioare, deci voința politică pentru a face schimbări există, însă va trebui ca în perioada următoare să vedem cum facem ca efectele acestor modificări să producă rezultate mai importante.

De asemenea, o zonă în care eu cred că este nevoie de mai multă muncă este cea care ține de o importantă schimbare de mentalitate și de atitudine, atât în rândul funcționarilor din instituții, cât și în rândul cetățenilor, ca să înțelegem cu toții că nimeni nu ne va rezolva problemele și nu va munci în locul nostru decât noi înșine. De fiecare dintre cetățeni depinde felul în care va arăta această țară.

Aceste rezultate, aceste cifre au fost posibile inclusiv cu aportul dvs. Și vreau să mulțumesc pentru colaborarea bună dintre Guvern și Parlament. Am fost timp de mai mulți ani ministru, apoi am venit în funcția de prim ministru, dar vreau să vă spun cu toată sinceritatea că dacă ar fi să iau perioada 2009-2018, acești ultimi trei ani au fost caracterizați de cea mai eficientă colaborare între legislativ și executiv, ceea ce a și permis votarea în regim de urgență a unor legi vitale pentru stabilizarea țării și dezvoltarea ei.

Vreau să mulțumesc colegilor din majoritatea parlamentara pentru modul profesionist în care au muncit și pentru înțelegerea manifestată față de cerințele uneori complicate din partea Guvernului. Mulțumesc colegilor din PDM, partenerilor din PPEM, dar și foștilor parteneri din PL, cu care am lucrat o perioadă în această guvernare.

Vreau să mulțumesc și opoziției pentru că, dincolo de anumite patimi politice care au existat uneori în evaluarea subiectivă a activității Guvernului, atitudinea colegilor din opoziție nu a fost una care să genereze piedici activității executivului, nu ne-ați făcut viața mai grea decât și așa era din cauza reformelor pe care a trebuit să le facem.

Vreau de asemenea să adresez mulțumiri partenerilor externi, am avut o colaborare extraordinară cu FMI, una din care vă mărturisesc că am învățat multe lucruri importante, am avut o colaborare foarte bună și cu partenerii din SUA și partenerii din UE și sunt sigur că ea va deveni și mai dinamică după ce trec alegerile din Republica Moldova și din Parlamentul European, de asemenea am colaborat eficient cu Banca Mondială și alți parteneri de dezvoltare, dar și cu reprezentanții corpului diplomatic. Tuturor vreau să le transmit recunoștința noastră pentru ajutorul pe care îl acordă cetățenilor Republicii Moldova.

Există însă cineva către care se îndreaptă în mod primordial recunoștința noastră, sunt acei oameni care au suportat cel mai dur reformele din acești ani și care au avut răbdarea și înțelegerea necesare pentru a ne lăsa să muncim în folosul lor. Ei sunt cetățenii Republicii Moldova, sunt cei față de care guvernarea a ținut în mod special să-și respecte angajamentul de a începe să le facă viața mai bună.

Majorările și pensiile în valori fără precedent sunt doar un prim pas prin care cetățenii încep să primească beneficiile meritate după progresele economice pe care le-am înregistrat. Am construit așa lucrurile în ultimii ani încât acest proces de îmbunătățire a oamenilor pe care l-am început ar trebuie să fie ireversibil, dacă țara va fi condusă de o guvernare cu oamenii care știu să obțină progres economic.

Dacă toate guvernările anterioare ar fi reparat câte 1600 de km de drum pe an, ar fi ajutat cel puțin 1000 de familii să-și cumpere o casă, ar fi majorat pensiile cu până 40% și alocațiile pentru hrana elevilor de 7 ori să majorezesalariile cu 50%, așa cum am făcut noi, astăzi Republica Moldova ar fi arătat altfel. Dar important este să continuam să mergem pe drumul cel bun, pe care ne-am pornit", a spus premierul Pavel Filip la tribuna Parlamentului. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu