Pavel Filip, la Palanca: Acest punct de trecere va oferi servicii calitative, așa cum le întâlnim când trecem frontiera UE

Punctul vamal Palanca va fi inaugurat, după ample lucrări de reparaţie, până la sfârşitul acestui an. Asigurările vin din partea premierului Pavel Filip, care a efectuat astăzi o vizită de monitorizare.

După ce va fi inaugurat, controlul vamal va fi efectuat în comun de către vameşi şi poliţişti de frontieră moldoveni şi ucraineni. Autorităţile spun că timpul de trecere se va micşora cu 20 la sută, iar numărul celor care vor traversa anual frontiera se va dubla şi va ajunge la un milion 200 de mii de persoane. 

Vama Palanca este acum şantier.

"Ne aflăm pe sensul de intrare în ţară. Aici avem o bandă pentru autobuze, care este nemijlocit în apropierea clădirii adminsitrative. Două benzi pentru autoturisme şi două benzi pentru tiruri care sunt pe marjinea şantierului", a declarat Adrian Bejenaru, manager de proiect.

"Au fost lucrări mari efectuate de terasament, ori noi suntem într-o zonă cu ape pluviale la suprafaţă. Actualmente sunt marcate practic şi organizate fundaţiile pentru toate constrcuţiile din cadrul postului", a menţionat Vitalie Vrabie, şeful Serviciului Vamal.

Este vorba de amenajarea unui teritoriu de 2,6 hectare. De asemenea, va fi reconstruit drumul de acces către punctul vamal şi efectuată conexiunea cu drumul Odesa-Reni. Va fi şi un culoar pentru pasageri, care va facilita accesul ţăranilor la terenurile de după acest traseu.

Punctul Palanca este funcţional şi acum, doar că nu la capacitate maximă.

"Sunt instalate temporar cabine pentru ca să nu fie stopat fluxul de pasageri, dar, vor putea trece toate tipurile de automobile, de orice tonaj", a afirmat Fredolin Lecari, şeful Poliţiei de Frontieră.

Şoferi speră că după ce vor fi terminate lucrările de modernizare, vor trece mai repede procedurile de verificare:

"Da, suntem mulţumiţi. Activ lucrează băieţii. Reporter – Cât credeţi că ar fi bine să dureze procedurile? Şofer – vreo 15-20 de minute."

" Cred că o să fie mai bine aşa."

Premierul Pavel Filip a declarat că anume acest punct poate fi considerat un simbol al UE.

" Este pentru prima dată în 26 de ani când vom avea controlul pe frontiera de centru cu Ucraina, cea care ţine de regiunea transnistreană.Eu sper peste ceva timp să nu avem nevoie de acest punct de trecere, atunci când şi Ucraina şi Republica Moldova vor fi în spaţiul Uniunii Europene", a declarat Pavel Filip, premier.

Potrivit lui Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău, acest lucru va asigura un nivel înalt de eficienţă şi transparenţă a controlului de frontieră şi a controlului vamal.

"Implementarea acestui proiect va avea ca efect o mai bună cooperare între agenţiile celor două ţări responsabile de controlul frontierelor vamal şi fitosanitar, schimbul mai rapid şi mai sigur de informaţii privind persoanele", a spus Peter Michalko, şeful Delegaţiei UE.

Extinderea și modernizarea punctului va implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova.

"Crearea acestui punct comun vă va ajuta să economisiţi timp. Va fi combătut fenomenul corupţiei şi crimininalitatea transfrontalieră", a zis Dafina Gercheva, reprezentant PNUD. 

Bugetul proiectului se cifrează la peste 5,5 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar peste un milion de euro – de Guvernul Republicii Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu