Pavel Filip, la Congresul Diasporei: Aveți încredere în Moldova pentru că este stabilă și crește

Embed:

Pavel Filip a îndemnat diaspora să susţină parcursul european al Republicii Moldova, solidarizându-se cu guvernarea în implementarea obiectivelor de îmbunătăţire a vieţii cetăţenilor.

Apelul a fost lansat, astăzi, la deschiderea celei de a şaptea ediţii a Congresului Diasporei, la care participă moldoveni stabiliţi în 28 de state ale lumii.

Premierul a menţionat că pe parcursul anului 2016 s-a muncit mult pentru recâștigarea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor de dezvoltare în instituţiile statului, iar rezultatele sunt deja vizibile.

"Am devenit credibili în ochii partenerilor externi, suntem veritabili asociați ai Uniunii Europene. Fondul Monetar Internaţional ne va credita cu o sumă substanţială. România a deblocat împrumutul destinat Moldovei. Banca Mondială este gata să ne ofere în continuare împrumuturi, iar exemplele pozitive pot continua şi ele cu siguranţă vor continua", a declarat şeful Cabinetului de miniştri.

Pavel Filip a subliniat că activitatea Guvernului se orientează spre implementarea mai multor reforme importante, care au menirea să schimbe calitatea vieţii în Republica Moldova şi să convingă moldovenii plecați să revină în ţară.  În acelaşi timp, autorităţile sunt deschise pentru dialog şi vor oferi tot suportul necesar pentru a-i ajuta pe migranţi să se reintegreze în societate. „Personal, am o dorință foarte mare ca dumneavoastră, moldovenii din diaspora, să veniţi înapoi acasă, să vă deschideți noi afaceri, să investiți. Împreună putem şi trebuie să creştem Moldova, avem o datorie faţă de familie şi ţara în care am crescut”, a specificat Premierul.

Totodată, şeful Executivului i-a îndemnat să se implice activ în elaborarea şi implementarea politicilor statului şi să vină cu propuneri de îmbunătăţire a situaţiei din ţară.

 „Vreau să vă rog un singur lucru şi să vă transmit: aveți încredere în Moldova, pentru că este stabilă, devine predictibilă şi creşte. Vreau să redevenim povestea de succes. Avem încă mult de muncit şi suntem conştienţi de acest lucru, dar, în acelaşi timp, există capacitatea şi potenţialul necesar pentru a ne reuni forţele şi a reuşi să transformăm visul moldovenesc în realitate”, a conchis Pavel Filip.

La rândul lor, reprezentanţii diasporei au vorbit despre problemele şi provocările cu care se confruntă, despre importanţa valorificării potenţialului intelectual al diasporei şi a implicării acesteia în activitatea statului. Totodată, ei s-au arătat deschişi să participe la elaborarea strategiilor de dezvoltare a Republicii Moldova şi au făcut un şir de  propuneri în vederea modernizării ţării prin preluarea bunelor practici internaţionale în diverse domenii.

Congresul Diasporei se desfăşoară o dată la doi ani şi este organizat de către Biroul pentru Relaţii cu Diaspora sub patronajul Guvernului Republicii Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu