Pavel Filip: La această oră prioritatea numărul unu este securitatea și siguranța cetățenilor

Prioritatea numărul unu  la aceată oră a autorităților este securitatea cetățenilor. Declarația a fost făcută de prim-ministru Pavel Filip în cadrul ședinței Comisiei pentru situații excepționale.

''Acum prioritatea numărul unu este securitatea cetățenilor. O să avem nevoie să identificăm ajutoarele de care avem nevoie. După evaluările necesare se va stabili de ce e nevoi. Celula de criza rămâne să soluționeze problemele apărute 24 din 24 de ore. O altă solicitare e ca pădurarii de comun acord cu echipele celulei de criză să intervină. Riscurile de inundații rămân valabile, deci să întreprindem toate măsurile necesare. Toate acțiunile trebuie coordonate prin celula de criză. Aici se fac apelurile și de aici se gestionează. Forțe sunt absolut suficiente, e nevoie doar de o bună organizare. Eliminarea arborilor e o altă prioritate, de scos cei de pe râuri, căci ne așteaptă inundații, după care reconectarea la energia electrică. În a doua etapă vom reveni cu curățarea arborilor și bineînțeles, cu evaluarea pagubelor. Vom lua toate măsurile pentru a diminua consecințele dezastruoaseț', a declarat prim-ministrul. 

Șeful Serviciului Protecției Civile și Situațiilore Excepționale, Mihail Harabagiu la fel a declarat că avem o situație dificilă.

''Situația rămâne a fi complicată. O mare parte din localități rămân a fi deconectate de la energia electrică. Localităile din raionul Căușeni, Hîncești, Cimișlia, Taraclia nu au acces la centrele raionale. Este și funcționează celula de criză. Ce ține de rapoarte pe segmente mai înguste, rog colegii să informeze'', a menționat Mihail Harabagiu.

Totodată, s-a mai menționat că în raionul Comrat a fost înregistrată o persoană dispărută fără urmă, iar în sectorul Botanica o persoană a fost electrocutată. 

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc a declarat că șituația de la ora actuală este mult mai dificilă comparativ cu cea de dimineață.

''Până la ora actuală în 703 localități au fost înregistrate deconectări ale energiei electice.Este un dezechilibru de sistem și o situație mai dificilă. Pe zona de Centru avem 604 de localități, în zona de nord 99 de localități. Deci avem o situație mai dificilă comparativ cu cea de dimineață. Rămâne o situație dificilă cu Cahulul. În municipiul Chișinău în peste 400 de blocuri de locuit au fost reconectate la energia termică'', a adaugat Octavian Calmîc.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu