Pavel Filip, interviu pentru Euractiv: Reformele din ultimii 3 ani au schimbat fața Moldovei

Embed:

Actuala guvernare a contribuit semnificativ pentru a apropia Moldova de Uniunea Europeană, deoarece doar această cale va aduce un viitor luminos ţării.

Aceste eforturi pot fi însă zădărnicite, dacă la alegerile de mâine vor câștiga partidele proruse. Declarația a fost făcută de premierul Pavel Filip, în cadrul unui interviu pentru publicația "Euractiv".

Șeful cabinetului de miniștri a declarat că, în ultimii trei ani, economia a luat turaţii şi a atins noi cote datorită Acordului de Asociere cu UE, intrat în vigoare în iulie 2016.

Uniunea Europeană a susținut țara noastră cu asistență financiară, care, alături de sprijinul de la FMI, Banca Mondială și Consiliului Europei, au ajutat guvernarea să ofere oamenilor un nivel de trai mult mai bun. 

Pavel Filip menționează că din 2016 Produsul Intern Brut a crescut anual cu peste 4,5 la sută. În același timp, două treimi din exporturile moldovenești se duc în țările blocului comunitar. În consecință, veniturile la buget au crescut cu peste 780 de milioane de euro din 2016. Asta și datorită unor reforme esențiale în sistemul de colectare a impozitelor și în sectorul bancar.

De asemenea, spune Filip, actuala guvernare a luptat eficient împotriva corupției, consolidând instituția Procurorului General, în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Totodată, actuala guvernare a lansat o investigație internațională cu privire la frauda bancară și a modernizat sistemul judiciar în conformitate cu standardele europene.

Premierul Filip a ținut să menționeze și eforturile depuse alături de OSCE în rezolvarea conflictului transnistrean, care s-au soldat cu rezultate pozitive. Șeful cabinetului de miniștri le-a atras atenția europenilor că oponenții actualei guvernări dispun de resurse nelimitate oferite de Kremlin, care includ propagandă și campanii de dezinformare lansate de Moscova.

În contextul în care orice schimbare de direcție poate distruge toate realizările autorităților de la Chișinău și poate întoarce țara în sfera de influență a Rusiei, prim-vicepreședintele Partidului Democrat a declarat că formațiunea pe care o reprezintă este gata să uite de vechile neînțelegeri cu alte forțe proeuropene din țară pentru a salva drumul spre UE.

În acest scop, Pavel Filip a îndemnat toate partidele provestice să se unească și să acționeze în interesul țării, astfel ca, alături de PDM, să formeze o nouă coaliție proeuropeană bazată pe transparență, responsabilitate și obiective concrete.

În schimb, actuala guvernare speră că Europa va demonstra că îi pasă de viitorul Moldovei și nu va permite ca țara noastră să se înece în mlaștina numită sfera de influență a Rusiei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu