Pavel Filip: În 1949 s-a lovit în cultura și valorile românești. Aceste dureri sunt durerile noastre și încă ne dor

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. Preşedintele interimar al PDM, Pavel Filip, a venit cu un mesaj emoţionanat în această zi neagră din calendar.

"Acum un an am comemorat la Guvern victimele deportărilor citind numele tuturor celor despre care se știe că au fost deportați în noaptea dintre 5 și 6 iulie: 40 de mii de persoane. În 1949 s-a lovit în cultura și valorile românești. Au fost ridicați cei mai buni. Au fost deportați cei care erau incomozi prin mentalitate: intelectuali, gospodari, profesori, foști funcționari, ziariști, foști ofițeri în armata română. În urmă a rămas o Moldovă în care oamenii și-au pierdut punctele de orientare, și-au pierdut liderii comunităților și, prin urmare, poate că și-au pierdut și direcția. A rămas în urmă o Moldovă în care, din păcate, ne lipsesc uneori minți luminate. Nu avem dreptul să-i uităm pe toți cei care au avut de suferit în toate cele 3 valuri de deportări. Pentru că aceste dureri sunt durerile noastre și încă ne dor", a menţionat Pavel Filip, într-o postare pe Facebook.

Menţionăm că istoricii estimează că, în cadrul operaţiunii din iulie 1949, denumită conspirativ "IUG", adică "SUD", a avut loc cel mai mare val de deportări de la noi.   

Datele oficiale arată că peste 35 de mii de moldoveni au fost duşi în Siberia și în nordul Kazahstanului. În realitate, spun istoricii, numărul celor ridicaţi ar fi mult mai mare. La întocmirea listelor s-a ţinut cont de activitatea capului familiei, de averea sa şi dacă acesta a colaborat sau nu cu fostele administrații românești.

Operaţiunea a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la ora 02:00 noaptea.

Documentele de arhivă demonstrează că operaţiunea a fost minuţios pregătită timp de aproape şase luni.

În Moldova mai trăiesc astăzi în jur de 8.000 de persoane care au trecut prin calvarul deportării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu