Pavel Filip, împreună cu primarii din Strășeni și Orhei, caută soluții pentru problemele localităților (VIDEO)

Premierul Pavel Filip continuă runda de discuții cu autoritățile locale din raionul Strășeni și Orhei pentru identificarea principalelor probleme din teritoriu și elaborarea împreună a unui plan general de dezvoltare pentru următorii patru ani.

Potrivit premierului, aceste discuții sunt foarte importante, fiindcă anume primarii sunt cei care cunosc cel mai bine problemele localităților pe care le reprezintă, iar aceste pot fi soluționate în interesul cetățenilor doar printr-o  conjugare eficientă a eforturilor Guvernului și a autorităților publice locale.

"Noi am identificat un șir de probleme în discuțiile pe care le-am avut cu oamenii, nemijlocit din localități. Am ținut să concretizăm și cu primarii dacă acestea sunt problemele prioritare.Am ajuns la o concluzie, desigur că sunt multe subiecte generale, cele care țin de infrastructura drumurilor, infrastructura de apă și canalizare, dar în același timp sunt și multe probleme care țin de localități. Astăzi parcă le-am identificat pe toate, care urmează să se regăsească într-un plan pe următorii 4 ani pentru această regiune"a precizat prim-ministrul Pavel Filip.

Primarii au enumerat o serie de probleme din localitățile lor, care, pentru a fi rezolvate, necesită suportul autorităților publice centrale. Cele mai  des menționate țin de modernizarea infrastructurii drumurilor, aprovizionarea cu apă și canalizare, dar și gestionarea deșeurilor solide. Totodată, primarii au vorbit și despre problemele specifice localităților lor. De asemenea, aceștia au salutat inițiativa premierului de a desfășura consultări publice privind stabilirea proiectelor prioritare pentru dezvoltarea infrastructurii în regiune.

"Pentru anul acesta planificăm continuarea apeductului și canalizării, reparația drumurilor și iluminatul stradal, ne dorim în ansamblu să fie conectat central. Dacă toți guvernanții se consultau cu APL de nivelul întâi, noi poate trăiam mai bine. Este o chestiune foarte salutabilă, deoarece, nu poate prim-ministrul sau alt ministru să cunoască de la centru toate problemele administrației publice locale de nivelul întâi"a spus  Zinaida Panainte, primarul satului Negrești

"Noi, autoritățile publice care suntem mai aproape de cetățeni cunoaștem mai bine necesitățile și atunci când autoritățile publice centrale nu cunosc, noi venim cu unele concretizări la aceste momente. Noi deja suntem într-o demarare a iluminatului stradal, un proiect foarte binevenit, deoarece în localități, mai ales pe timp de iarnă, lucrurile acestea se resimt" a menționat Aliona Chircu, primarul satului Greblești.

"A spune tu personal ceea ce te doare, este cu mult mai rezultativ, decât a transmite prin cineva. Vreau foarte mult să renovăm activitatea unui centru, care cândva purta denumirea de incluziune pentru copiii cu dizabilități din câteva sate din raion" a accentuat primarul satului Tătărăști, Elena Platița.

Iar primarul satului Peresecina din raionul Orhei, Nicolae Buzu a spus că doleanța consătenilor săi este să fie cumpărată o autospecială pentru colectarea deșeurilor de dimensiuni mai mici ca să poată circula pe drumurile înguste din localitate: "Acum cetățenii adună gunoiul în pungi mari și noi cu mașina simplă le încărcăm și le ducem la gunoiște. Noi suntem cei mai apropiați de cetățeni și le știm cerințele, grijile și iată de aici trebuie să începi, de aici noi și o începem".

Deschiderea demonstrată de prim-ministrul Pavel Filip pentru soluționarea problemelor locale a fost salutată și de către primarul municipiului Strășeni, Valentina Casian.

"Obiectivele pe care le avem noi fixate în planul de dezvoltare cu siguranță trebuie să fie coordonate cu acele obiective care sunt la nivel raional, la nivel național. Este o inițiativă bună și din punctual de vedere de  a eficientiza consumul de resurse financiare, pentru că dacă sunt niște fonduri externe, noi trebuie să ne axăm pe ele și nu trebuie să fim din categoria celor care stăm permanent cu mâna întinsă să așteptăm să vină Guvernul să ne dea. Noi trebuie să vedem ce facem noi pentru a dezvolta și a mișca lucrurile înainte" a spus Valentina Casian.

Problemele menționate în cadrul ședinței vor fi incluse și sistematizate în Planul de dezvoltare pentru Strășeni și Orhei,  prevăzut pentru o perioadă de 4 ani, care este elaborat la inițiativa lui Pavel Filip, candidat pentru circumscripția cu numărul 20 la alegerile parlamentare curente.


 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu