Pavel Filip îi pune şah lui Igor Dodon. Eugen Sturza, propus repetat la şefia Ministerului Apărării

Embed:

La începutul Şedinţei Guvernului, astăzi premierul Pavel Filip a declarat că va propune repetat candidatura lui Eugen Sturza pentru funcţia de ministru al Apărării. Asta după ce în această dimineaţă şeful statului Igor Dodon a declarat că nu va accepta această candidatură şi a propus pentru şefia Ministerului Apărării pe Victor Gaiciuc. La rândul său Pavel Filip a menţionat că şeful statului nu are atribuţia de a propune candidaţi pentru asemenea funcţii.

De asemenea, el a declarat că şeful statului trebie să ţină cont de faptul că ţara noastră este republică parlamentară.

Totodată, Pavel Filip a menţionat că argumentele lui Igor Dodon sunt lipsite de sens.

Deşi nu are prerogativa de a desemna miniştri, Igor Dodon a venit cu propria candidatură pentru şefia Ministerului Apărării.

"Am semnat o scrisoare prin care recomand, în calitate de comandant suprem al forțelor armate, un profesionist la funcția de ministru al Apărării. Dacă veți insista în continuare pe persoane incompetente, astfel de decrete n-am să semnez", a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.  

Premierul Pavel Filip i-a dat o replică dură şefului statului şi i-a cerut să nu-şi depăşească atribuţiile.

"Domnul președinte și PSRM se crede partid de guvernare. Altfel nu pot explica înaintarea unei candidaturi la această funcție din partea președintelui. Aș vrea foarte deschis să-i sugerez să coboare cu picioarele pe pământ și să înțeleagă încă odată că Republica Moldova este țară parlamentară. Dacă și de această dată, președintele va refuza, atunci înseamnă că el încalcă în mod conștient Constituția țării ", a declarat premierul Pavel Filip. 

Cu o reacţie a venit li preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă.

"Cerem ca domnul Dodon să respecte legea. Nesemnarea după a doua desemnare sau a desemnării repetate din partea Guvernului a candidaturii domnului Sturza, va fi un abuz de putere şi nerespectarea legii fundamentale a ţării", spune preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă

Experţii în drept constituţional confirmă că Dodon îşi depăşeşte atribuţiile.

"Curtea Constituţională a hotărât că preşedintele poate respinge o singură dată, dacă Guvernul îşi menţine hotărârea precedentă şi din nou propune preşedintelui aceeaşi persoană la funcţia de ministru, preşedintele urmează să se conformeze. – Şi dacă e categoric?- Atunci, preşedintele merge conștient la încălcarea Constituţiei", a spus Nicolae Osmocheschu, expert constituţional.

Potrivit Legii Supreme, dacă președintele țării încalcă prevederile Constituției, acesta poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu