Pavel Filip explică esenţa noului sistem electoral: O lege echilibrată, care respectă dorinţa cetăţenilor

Noua lege a sistemului electoral este una echilibrată, care respectă dorinţa cetăţenilor de a avea o legătură mai strânsă cu aleşii şi nevoia unei reprezentări echilibrate. Mai mult decât atât, documentul este unul redactat în cel mai transparent şi participativ mod cu putinţă. Este declaraţia făcută de premierul Pavel Filip în interviul pentru IPN

"Schimbarea sistemului electoral a fost justificată de nemulțumirile masive față de clasa politică și a beneficiat de dezbateri publice consistente în țară și în străinătate. Este una din acele legi care a fost redactată în cel mai transparent și participativ fel cu putință. În final, s-a ajuns la o lege echilibrată, care respectă dorința cetățenilor de a avea o legătură mai strânsă cu aleșii și nevoia unei reprezentări echilibrate", a spus Filip.

Potrivit oficialului, garanţiile rămân aceleaşi: alegeri libere şi corecte în care fiecare candidat și partid să aibă șansa de a-și prezenta oferta electorală

"Garanțiile pe care le oferim sunt cele care s-au văzut și în alegerile prezidențiale de anul trecut: vom organiza alegeri libere și corecte, în care fiecare candidat și partid să aibă șansa de a-și prezenta oferta electorală. Sistemul pe care îl vom avea este de facto cel din Germania, una dintre cele mai consolidate democrații ale continentului", a declarat premierul. 

Pavel Filip susţine că noua lege conţine toate recomandările tehnice oferite de Comisia de la Veneţia. 

"În timpul dezbaterilor, am implementat toate recomandările tehnice ale Comisiei de la Veneția și am intervenit acolo unde argumentele au arătat că trebuie făcute modificări. Nu împărtășesc opțiunea celor care vor să câștige puncte electorale pe seama unei legi care este, în opinia mea, corectă și bine articulată. Mi-aș dori ca aceste energii să fie consumate pe critici constructive la adresa acțiunilor Guvernului și Parlamentului, avem nevoie de contribuția opoziției pe temele cheie care definesc procesul de integrare europeană", a declarat premierul Pavel Filip. 

Citeşte interviul integral pe IPN.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu