Pavel Filip: Este pentru prima dată când Moldova va controla înmatricularea maşinilor din regiunea transnistreană

Embed:

Guvernul a alocat 15 milioane de lei pentru mai multe proiecte sociale destinate locuitorilor din zona de securitate. De asemenea, opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului vor primi câte un ajutor material unic de 100 de mii de lei. Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, vor fi finanțate 49 de proiecte.

"Este vorba despre sistemul educațional, instituțiile preșcolare. E vorba despre apeducte, este vorba și de anumite activități care țin de obiectivul de reintegrare a țării", a spus Cristina Lesnic, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

23 de localități vor beneficia de 5,7 milioane de lei pentru renovarea și extinderea sistemelor de iluminare stradală. Peste 6 milioane de lei sunt direcționate pentru reparația mai multor școli, grădinițe, case de cultură și apeducte. Totodată, peste 2 milioane de lei vor fi folosite pentru amenajarea piețelor comerciale și a zonelor de odihnă.

"Manifestăm grija faţă de cei care trăiesc în zona de securitate, faţă de cei care trăiesc în zona transistreană. Noi ne batem capul de fapt nu de liderii de la Tiraspol, dar de oamenii care trăiesc în regiune. Pentru că sunt cetăţenii noştri", a spus Pavel Filip, premier.

Prim-ministrul Pavel Filip s-a mai arătat mulţumit şi de încheierea acordului de ieri dintre Chișinău și Tiraspol, care va permite mașinilor din stânga Nistrului să circule în traficul internațional. Totodată, șeful guvernului a criticat opoziția, care nu este de acord cu această decizie.

"Nimeni nu vrea să vorbească că este pentru prima dată când Republica Moldova va controla înmatricularea mașinilor din această regiune. Ele vor fi înregistrate în Registrul de Stat al Republicii Moldova și acest lucru în regiunea transnistreană o vor face funcționarii de la Chișinău. Vor fi eliberate și certificatele de înmatriculare la fel cu inscripția MD", a spus Pavel Filip, prim-ministru.

Și Departamentul de Stat al SUA salută semnarea acordului de la Bender. Într-un comunicat publicat pe pagina oficială a ministerului de Externe de la Washington este menționat că semnarea documentului va aduce beneficii locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Totodată, oficialii americani au îndemnat părțile implicate să continue eforturile pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

De aceeași părere este și şeful misiunii OSCE în Moldova. Michael Scanlan a lăudat colaborarea dintre cele două părți. Iar Uniunea Europeană a declarat, prin intermediul unui comunicat, că după implementarea documentului încrederea între Chișinău și Tiraspol va crește. Atât OSCE, cât și UE consideră că acest acord va avansa procesul de reglementare a problemei transnistrene.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu