Pavel Filip: Dodon a făcut o mișcare periculoasă prin faptul că a chemat Rusia să intervină direct

Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a comentat pentru portalul european "politico.eu" implicarea Rusiei în crearea alianţei Kozak PSRM şi blocul "ACUM". 

"Păstrați vie democrația Moldovei, lăsând oamenii să decidă

Moldova - o țară mică, dar importantă în Europa de Est - este ultimul front pentru încercările Rusiei de a restabili Uniunea Sovietică. Uzurparea puterii, după anexarea din 2014 a Crimeei din Ucraina, are loc din nou, la ușa Europei.

Comunitatea internațională nu trebuie să abandoneze Moldova în acest moment critic.

Operațiunea președintelui rus, Vladimir Putin, a pavat calea în Moldova prin încălcarea statului de drept. În mijlocul acestei confuzii, el a încercat să creeze un guvern ilegal, susținut de Kremlin, după încheierea recentelor alegeri naționale în urma cărora niciun partid nu a obținut majoritate.

Aliatul lui Putin în capitala Chișinău, președintele socialist Igor Dodon a încercat să formeze un guvern cu presupusa formațiune pro-europeană ACUM. Dar aceste partide au depășit termenul constituțional al țării pentru formarea axei lor de conveniență, iar Curtea Constituțională a decis săptămâna aceasta că vor avea loc noi alegeri pentru a decide viitorul Moldovei.

Operațiunea președintelui rus, Vladimir Putin, a pavat calea în Moldova prin încălcarea statului de drept

Dodon are o relație apropiată mai veche cu Putin. Este des fotografiat cu rusul puternic și călătorește adesea la Moscova și Sankt Petersburg. Dar, lumea a fost șocată să vadă cât de mult Dodon depinde de Moscova, în ultimele zile ale negocierilor dintre Partidul Democrat și socialiști.

Dodon s-a lăudat că rușii îi finanțează Partidul Socialiștilor în valoare de 800.000 de euro pe lună - o sumă care pune partidul complet la mila lui Putin și a acoliților săi. Iar ceea ce vrea Putin pentru Moldova - și ceea ce Dodon a cerut partenerului său de coaliție - a fost federalizarea și subjugarea Moldovei în fața autorităților rusești.

Ce înseamnă planul federalizării Rusiei pentru Moldova? La începutul anilor 2000, când rușii au forțat pentru prima dată planul, însemna că Republica Moldova ar deveni o "Republică Federală" divizată, formată din trei state - Moldova, Transnistria și Găgăuzia. Rusia ar fi limba oficială în această Republică Federală, marcând simbolic puterea țării asupra celor trei state.

Acesta este planul de strategie al lui Putin pentru Crimeea: 1.500 de soldați ruși ocupă deja Transnistria cu armament greu și desfășoară operațiuni sub acoperire.

Rusia a lucrat în condiții febrile pentru a destabiliza Moldova, așa cum a făcut-o în Ucraina, Georgia și în Balcani

Inițial, Partidul Democrat a încercat să extindă o ofertă de coaliție blocului ACUM; ar fi fost o alianță evidentă și naturală între două formațiuni pro-occidentale. Din păcate, conducerea blocului ACUM a refuzat până și să negocieze și, în schimb, a încercat să îmbrățișeze Partidul Socialiștilor al lui Dodon și Putin.

Ar mai vota cetățenii Moldovei pentru blocul ACUM sau ar mai sprijini coaliția acestuia cu socialiștii din moment ce ar realiza că prețul pentru mâna lui Dodon a fost federalizarea și controlul de la Moscova? Ar mai lucra partenerii și corporațiile externe cu administrația Moldovei care este în mod evident remunerată de către Moscova? Partidul Democrat a refuzat să încheie o înțelegere cu diavolul. Cu regret, blocul ACUM, în setea pentru putere, a fost dispus să accepte condițiile Rusiei și să dea Moldova pe mâna Kremlinului, ceea ce înseamnă o încercare de lovitură administrativă.

ACUM și socialiștii avertizează cu privire la pericolele de captare a statului și necesitatea păstrării statului de drept. Deci, este ironic faptul că ei nu respectă legea și formează o coaliție de stânga-dreapta în mod transparent, în limitele constituției moldovenești.

Rusia a lucrat în condiții febrile pentru a destabiliza Moldova, așa cum a făcut-o în Ucraina, Georgia și Balcani. Ea a organizat o lovitură de stat administrativă încălcând constituția, ignorând Curtea Constituțională și încercând să închidă serviciile de securitate din Moldova.

Toate acestea, într-un singur week-end, în timp ce comunitatea internațională urmărea nepăsătoare.

ACUM și socialiștii sunt aparent funcționarii lui Putin în acest moment, dispuși să pună în pericol viitorul democrației noastre emergente și să supună poporul moldovean voinței Moscovei.

În acest moment țara este blocată, iar singura cale de urmat este organizarea alegerilor anticipate

Blocajul parlamentar de sâmbătă nu ar trebui să fie urmat de o lovitură asupra rațiunii în capitalele occidentale, nici de o suprimare a democrației sau o lovitură asupra acesteia.

În acest moment țara este blocată, iar singura cale de urmat este organizarea alegerilor anticipate. Moldova nu-și poate permite luni de paralizie pe străzi, cu diferite tabere care își trimit susținătorii pentru a protesta.

Dodon a acționat periculos apelând la intervenția directă a Rusiei. Moldova ar trebui să continue reformele și vectorul occidental, decât să revină la zilele întunecate ale Uniunii Sovietice. Poporul moldovean merită să voteze din nou, în special acum că au văzut prețul compromisului blocului ACUM."

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu