Pavel Filip, despre reformele în medicină: Noi venim să oferim servicii medicale spitalicești de calitate

Embed:

Pavel Filip a prezentat astăzi în Parlament raportul de activitate al Guvernului. Deputatul PDM, Valentina Stratan i-a mulțumit premierului din partea cetățenilor pentru curajul și voința politică în realizarea reformelor.

De asemenea, Stratan a întrebat ce reforme urmează a fi implementate în domeniul medical.

"E confortabil la tribună, când nu este opoziția în sală. Opoziția a plecat de aici pentru că nu au întrebări. Am insistat ca acest raport să fie prezentat mai mult în cifre, pentru că ciferele sunt statisitici, fapte care nu pot fi interpretate.

Dacă am fi avut un raport cu puține realizări și cu multe probleme, cu siguranță că-i aveam pe toții aici în sală și utilizau posibilitatea să pună întrebări sau să critice activitatea Guvernului.

Cât ține de domeniul sănătății, noi am pornit pe trei direcții și considerăm că trebuie realizate trei reforme importante și poate pentru prima dată am inversat puțin lucrurile ca viziune, pentru că în anii precedenți foarte multă atenție s-a atras doar sistemului spitalicesc.

Din punctul nostru de vedere, prima poartă este sistemul de sănătate publică. Acolo avem grijă de profilaxie, acolo avem grijă să luăm măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea oamenilor. Prima reformă care a fost realizată a fost reforma din sistemul național de sănătate publică prin crearea Agenției Naționale de Sănătate publică, care este pusă astăzi în aplicare. În rândul doi am considerat așa cum merge după importanță, este asistența medicală primară și vreau să vă mulțumesc și pe această cale că a fost aprobată această lege, care deja este pusă în aplicare și concursurile deja au demarat.

Avem foarte multe localități care deja au un medic de familie și cu siguranță vorbim de 380 de localități unde nu există un medic de familie, cu siguranță la începutul anului viitor nu vom mai avea localități fără un medic de familie.

Reforma spitalicească. Vreau ca toată lumea să înțeleagă corect acest lucru, pentru că anterior s-a comunicat într-un mod oarecare greșit că noi vrem să închidem spitalele în raioane. Nu este adevărat și nu trebuie pus accentul pe acest lucru. Noi vrem să venim, să oferim servicii medicale spitalicești de calitate. Nu în numărul spitalelor se măsoară calitatea serviciilor medicale.

Conceptul acestei reforme urmează să fie dezbătut, dar se bazează pe spitalele care vor asigura primul ajutor medical și spitale de excelență. Conceptul acestei reforme va fi dezbătută cu tot mediul medical", a spus premierul Pavel Filip.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu