Pavel Filip, despre protestul sindicatelor. Premierul respectă dreptul profesorilor de a cere majorarea salariului

Premierului Pavel Filip a făcut la finalul ședinței Guvernului câteva aprecieri legate demarșul de protest organizat astăzi de sindicatele din Educație.

Prim-ministrul a spus că respectă dreptul profesorilor de a cere majorarea salariului, specificând totodată, că Guvernul a manifestat toată deschiderea şi disponibilitatea în identificarea soluțiilor pentru revendicările sindicatelor.

"În urma negocierilor am obținut un rezultat intermediar și am convenit să majorăm cu zece la sută salariile pentru cadrele non-didactice din sistemul educaţiei și personalul auxiliar. Pentru moment aceasta este capacitatea  financiară a Republicii Moldova. Nu știu din ce cauză sindicatele au luat decizia să protesteze fără a ne pre întâmpina. Noi în continuare suntem deschiși și chemăm la dialog", a declarat premierul Pavel Filip.

Premierul Pavel Filip a exprimat preocuparea constantă a Guvernului pentru a crește, treptat, salariile tuturor categoriilor de bugetari însă a făcut apel la echilibru în  formularea unor revendicări.

"Vreau să spun liderilor sindicaliști că și eu astăzi sunt gata să schimb salariul de Premier pe salariul unui lider sindical. Toți merită salarii decente, și cei din domeniul medicinii, şi cei din domeniul culturii, şi cei din sectorul bugetar. Tot ce face Guvernul este orientat spre a oferi bunăstare cetățenilor", a subliniat șeful Executivului.

Totodată, Pavel Filip a vorbit despre posibilitatea majorării salariilor în viitor, referindu-se la eforturile Executivului în vederea sporirii atractivității țării noastre pentru investitori, stabilirii ordinii în instituțiile statului și creșterii veniturilor la buget cu aproximativ 30 %, comparativ cu anul precedent, datorită faptului că s-a făcut ordine la Vamă şi Fisc.

"Mulți din cei care se declară în opoziție sunt dezamăgiți de faptul ca Republica Moldova a început să se miște în direcția corectă. Noi am reușit să revenim la o normalitate în relația noastră cu Uniunea Europeană, încrederea în Guvern crește și veniturile în bugetul de stat cresc. Am deblocat finanțările și desigur că în perioada următoare vom avea posibilitatea să oferim și salarii mai mari", a menționat prim-ministrul, Pavel Filip.

În concluzie, Pavel Filip a îndemnat liderii sindicali din Educație să devină mai flexibili și să contribuie prin dialog la identificarea și altor resurse financiare care pot fi orientate spre majorarea salariilor profesorilor.

"Cu forță și șantaj nu se va obține nimic. Protestele sunt o formă de a atrage atenţia asupra unei probleme, majorarea salariilor în domeniul educaţiei este însă deja în vizorul Guvernului. Apelul meu este unul la realism, la depolitizarea revendicărilor profesorilor și la corectitudine din partea liderilor de sindicate", a conchis prim-ministrul, Pavel Filip.

Citeşte şi: Profesorii au ieșit în stradă. Cer salarii mai mari cu 50 la sută

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu