Pavel Filip despre programul Prima Casă: Deja 100 de persoane sunt în proces de completare a dosarelor

Embed:

Cel puțin două mii de persoane ar putea, în acest an, să-și cumpere locuințe prin intermediul programului Prima Casă, care este funcțional din această săptămână. Până la moment, circa 100 de persoane sunt în proces de completare a dosarelor de participare în program, anunţul a fost făcut de şeful Cabinetului de miniştri în debutul de astăzi a şedinţei Guvernului.

"Vreau să fac acum unele scurte referiri la Programul Prima Casă, un program importante care este funcțional de la începutul acestei săptămâni. M-am bucurat să văd că chiar de luni au fost peste 40 de oameni care s-au adresat să completeze dosearele. Astăzi am înțeles că circa 100 de persoane sunt în proces de completare a dosarelor de participare în Programul Prima Casă, ceea ce vorbeşte despre faptul că este un program bun şi cred că va fi un program de succes.

Ne-am propus să urmărim cu atenție să fie un proces eficient, cuprinzător și cât se poate de simplu. Din ceea ce mi-au spus colegii, cred că ar trebui să facem nişte modificări în prima etapă în regulamentul cu privire la acest program, de pildă, notiunea de angajat utilizată în Regulament nu include categoriile de tineri care activează în calitate de întreprinzători individuali sau în baza patentei. De asemenea, la anumiți angajați nu se iau în calcul perioadele de angajare din afara țării, deși unul din scopurile noastre este de a-i atrage în țară pe cei din străinătate.

În regulamentul de astăzi doar rudele de gradul I pot fi fidejusori pentru creditele oferite prin acest program eu cred că noi putem lărgi cercul de persoane care pot fi fidejusori, precum ar fi rudele de nivelul II, nu este neapărat să ne orim la rudele de nivelul I. Încă un moment, este vorba de comunicare şi de precizare mai mult. este necesar să comunicăm într-un mod absolut clar modul de diminuare a riscurilor de schimb valutar. Oamenii merg şi îşi găsesc apartamentul, iar cel care vinde apartamentul îi apune preţul în euro sau în dolari după care vrea să-i încaseze banii în euro, persoana merge la bancă şi evident că noi lucrăm în valuta naţională. Astfel există un comision pentru schimbul valutar. Eu cred că noi trebuie să comunicăm, iar oamenii să înţeleagă că programul lucrează doar în valuta naţională. Vă rog domnule Armaşu să veniți săptămâna viitoare cu propunerile concrete de îmbunătățire a cadrului legal." a spus premierul Pavel Filip.

PUBLIKA.MD reaminteşte că programul a fost lansat la iniţiativa premierului Pavel Filip. Acesta este destinat persoanelor de până la 45 de ani. Beneficiarii trebuie să achite un avans iniţial de doar 10 la sută, de trei ori mai mic decât la creditele ipotecare obişnuite. Acesta însă poate fi mai mare, dacă cumpărătorul îşi permite. Pentru împrumut, acum este fixată o dobândă de 9,03 la sută, dar aceasta va fi revizuită la fiecare șase luni. În bugetul de stat este prevăzut un plafon total de garantare de 1 miliard de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu