Pavel Filip despre Institutul de Zoologie: De ce nu s-a făcut reparaţie până acum

În debutul ședinței de astăzi a Guvernului, prim-ministrul Pavel Filip s-a referit la situația deplorabilă în care se află, în prezent, Institutul de Zoologie și Microbiologie al Academiei de Științe a Moldovei după producerea unui incendiu în clădire, la 20 aprilie curent.

"Vreau să vorbesc despre Institutul de Zoologie acolo unde a avut acel incendiu, unde a ars acoperişul şi acuma la televizor într-un reportaj am văzut în ce stare este acest institut, unde angajaţii sunt în situaţia să strângă apa de pe jos, pereţii sunt în mucegai, iar în tavan sunt fisuri. 

Vreau să aduc aminte că acest institut este la balanţa Academiei de Ştiinţe, după care din discuţiile pe care le-am avut, 40 de ani de zile Academia de Ştiinţe nu a făcut nimic pentru acest institut. 

În acelaşi timp, în data de 24 mai noi în regim de urgenţă am petrecut şedinţa comisiei pentru situaţii excepţionale şi am aprobat alocarea banilor pentru a repara acest acoperiş. 

Eu îmi aduc aminte cu lux de amănunte de ce a fost o urgenţă să întrunim această comisie şi am spus că până când în urma investigaţiilor vom înţelege cine se face vinovat, noi nu ne putem permite ca ploile să distrugă această clădire în continuare. 

De aceea, alocăm bani din bugetul statului, facem această reparaţie, după care când va fi identificat cel vinovat vor fi restituite cheltuielile pe care le-a suportat statul. 

Eu înţeleg că avem proceduri birocratice, de accea o să rog în continuare Ministerul Educaţiei, dar şi Ministerul Economiei, aşa cum am vorbit la acea şedinţă a comisiei pentru situaţii excepţionale să luaţi măsurile cât mai rapid, astfel încât să reparăm acoperişul acestei clădiri. 

În acelaşi timp vreau să-mi spuneţi de ce au fost tărăgănate aceste lucrări până acuma şi dacă avem cumva bariere de ordin birocratic înseamnă că trebuie să intervenim şi să modificăm acest lucru. Şi aici o să rog şi Ministerul Finanţelor să se implice ca să vedem care este problema până la urmă. Ori că este concurs şi se identifică cel care va trebui să efectueze aceste lucrări, dacă este aşa, atunci în situaţii de urgenţă trebuie să procedăm după alte reguli. 

Şi vă rog nu mai departe de ziua de mâine să avem răspuns la această întrebare şi să-mi spuneţi când şi cine vor începe aceste lucrări", a spus Pavel Filip, premierul Republciii Moldova. 

PUBLIKA.MD aminteşte că în urma incendiului de la Institul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe din luna aprilie, mucegaiul a pus stăpânire pe instituţie. Ploile din ultima perioadă au inundat laboratoarele de la etajul trei şi patru ale instituţiei prin acoperişul deteriorat.

CITEŞTE ŞI: INCENDIU DE PROPORŢII ÎN CAPITALĂ! Arde Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie (FOTO/VIDEO)

CITEŞTE ŞI: MUCEGAI la Institutul de Zoologie şi Microbiologie din Capitală, după ce ploile au inundat laboratoarele

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu