Pavel Filip despre compensaţiile pentru agricultori: Am găsit agricultori neoneşti care consumă banii celor care lucrează

Prim-ministrul Pavel Filip a discutat astăzi în şedinţa Guvernului despre problema compensațiilor pentru agricultorii care au avut de suferit și au pierderi după înghețurile din primăvara anului trecut.

Premierului a menţionat că a fost întocmită o listă a agricultorilor care a avut de suferit. Este vorba despre o listă de peste 600 de agricultori.

"Este vorba de pierderi anunțate de peste 2 milioane de lei și o recoltă compromisă de peste 62 de mii de tone.
Acuma la comisia de situații excepționale am examinat propunerea domnului Ministru Grama de a veni cu aceste compensații și de a aproba un regulament care ne va spune care sunt regulile pentru a beneficia de aceste compensații.

Și vă spun de ce ne-am mișcat greu: pentru că cu părere de rău există agricultori care sunt neonești să consume banii celor care lucrează.
Și o să vă aduc doar câteva exemple. Am solicitat această listă și doar am selectat la întâmplare câțiva agricultori și am rugat colegii de la BNS și de la Inspecatoratul Fiscal să ne spună care este activitatea în ultimii ani a acestor agricultori.

"SRL Elivast Agro" deține o suprafața de 8 hectare de mere, a fost afectată în proporție de 90 la sută cu un volum declarat cu 160 de tone recoltă compromis asta în condiția care conform informației prezentate de BNS această înterprindere nici nu au prezentat nici în ultimii ani în general darea de seamă anuală privind volumul recoltei obținute în fiecare an, pe lângă acest fapt aș dori să atrag atenția că acest producător agricol a achitat în ultimii trei ani taxe și impozite la stat în mărime de 2 mii de lei, ne mai vorbind de fondul de salarizare care a constituit suma zero. Această gospodărie are terenurile, cum se mai spune la noi în buruiană, neprelucrate", spune Pavel Filip, Prim-ministru al republicii Moldova.

Pavele Filip a menționat că:

"SRL Plaiul Bârlădean" care a achitat în buget 7 milioane de lei, numai salarii de 5 milioane.

"Altă interprindere "Agro Denidan", 2 milioane în buget, salarii de 7 milioane. Mie îmi este rușine de acesti agriculori onești care muncesc și sunt în să aștepte aceste compensații pentru că sunt alții care vor să își primească banii din contul lor.

Suntem pentru a veni cu suportul necesar doar că trebuie să fim sinceri unul față de altul și atunci când solicităm de la bugetul statului asta nu ar însemna că noi așa cum îî promovează domnul Slusari și îi aduce în fața Guvernului pe cei care lucrează la negru, pe cei care nu plătesc salarii, pe cei care nu plătesc impozite la stat.

Noi trebuie să fim deschiși cu cei care lucrează onest și aceasta o să fie solicitarea mea domnul Ministru referitor la regulamentul care trebuie să îl aprobați și vă rog să îl prezentațoi cât mai repede să îl aprobăm, urmează să fie făcut apoi un lucru enorm pentru a selecta dosarele celor care merită să își primească compensațiile și să plătim acești bani care sunt prevăzuți demult în bugetul de stat", spune Pavel Filip, Prim-ministru al republicii Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu