Pavel Filip, despre asistenţa macrofinanciară: Discuţiile precum că Moldova nu şi-a îndeplinit condiţionalităţile SUNT UN FALS

Embed:

Discuţiile precum că Moldova nu şi-a îndeplinit condiţionalităţile pentru a primi prima tranşă a asistenţei macrofinanciare de la Uniunea Europeană sunt un fals. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip, după şedinţa comună Parlament-Guvern.

"O discuţie separată am avut asupra Acordului de asistenţă macro-financiară. S-au stricurat multe discuţii şi speculaţii precum că Moldova nu şi-a îndeplinit condiţionalităţile pentru a primi asistenţa. Astăzi, împreună cu colegii din Parlament am constat că aceste discuţii sunt un fals. Avem 28 de condiţii pentru a primi 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sunt grant. Prima tranşă prevede 30 de milioane de euro, 10 milionae fiind partea grantului. Din cele 10 condiţii pentru a obţine prima tranşă deja 4 sunt realizate, 4 sunt în proces de realizare la Parlament, iar 2 sunt deja realizate de către Guvern. Nu există nicio restanţă şi solicitarea mea este cât mai repede să avansăm şi pe aceste 4 care sunt astăzi în Parlament", a menţionat Pavel Filip. 

Prim-ministrul a reiterat că este respectat graficul în ceea ce privește acest subiect și că este încredințat că țara noastră va îndeplini pas cu pas toate angajamentele asumate, spre folosul tuturor cetățenilor moldoveni.

"Vreau să vă spun cu toată responsabilitatea că chiar înainte de termen, care era prevăzut pentru realizarea acestor condiţionalităţi, noi vom fi gata pentru a lua prima tranşă. Când am făcut rectificarea bugetului şi am am înaintat acest proiect în Parlament pentru că veniturile la bugetul statului sunt suficiente pentru a realiza toate proiecte şi programele care au fost prevăzute în legea bugetului, noi nu am luat în calcul anul acesta prima tranşă a asistenţei macro-financiare. Asta nu înseamnă neapărat că nu o vom primi anul acesta, dar ne facem griji pentru că şi din punct de vedere tehnic acest lucru durează. Ne-am asigurat şi am spus cu certitudine că oricum vom primi banii dacă nu anul acesta, atunci anul viitor", a conchis şeful Executivului.

Subiectul privind asistenţa macrofinanciară acordată de UE a fost discutat, astăzi, în cadrul şedinţei comune Guvern - Parlament, organizată cu scopul de a sincroniza agendele și prioritățile celor două instituții în perioada următoare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu