Pavel Filip de ziua Independenţei Republicii Moldova: Dacă vom trage în direcţii diferite, nu vom reuşi, doar ÎMPREUNĂ, UNIŢI pe acelaşi drum

Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la evenimentele dedicate marcării celor 27 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.

Tradiţional, premierul Pavel Filip, alături de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, au depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la Monumentul Maica Îndurerată.

În cadrul ceremoniei oficiale de deschidere a manifestărilor din incinta Palatului Naţional, Pavel Filip a adresat un mesaj de felicitare cetăţenilor ţării, menţionând că Republica Moldova este un stat care a început să ia atitudine şi să-şi exprime cu mai multă fermitate opinia pe plan internaţional. La fel, premierul a accentuat faptul că dacă cetăţenii vor fi mai buni unii cu alţii, mai uniţi, mai dedicaţi pentru ceea ce fac, la fel va fi şi Republica Moldova: mai bună, mai frumoasă, mai unită şi mai puternică. 

"Dragi cetăţeni, acum 27 de ani, Republica Moldova şi-a obţinut independenţa. Independenţa faţă de Uniunea Sovietică, aflată în colaps. La insistenţa a sute de mii de oameni adunaţi la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, Parlamentul de atunci votează Declaraţia de Independenţă. A fost un act de curaj al elitelor intelectuale, Republica Moldova s-a rupt de trecut şi a început propriul drum la fel ca majoritatea ţărilor din componenţa fostei Uniuni. Independenţa însă nu este un eveniment, ci un proces de lungă durată, or asta nu s-a conştientizat iniţial şi de aceea aşteptările au fost foarte mari imediat. La fel au fost şi dezamăgirile. Un stat tânăr, fără experienţă, în tranziţie la democraţie. La fel erau şi politicienii. Oamenii au ales noi speranţe, dar au avut parte de noi dezamăgiri. 

În epoca modernă însă statele nu sunt independente, ci mai degrabă depind unele de altele. Independenţa o construim împreună, în fiecare zi, pentru că independenţa nu este o noţiune abstractă. Sunt lucruri concrete pe care putem şi trebuie să le facem. Am putea să ne simţim independenţi financiar dacă am avea o economie puternică. O economie care să ne facă să depindem mai puţin de evoluţiile externe. Asta încercăm să construim. Avem deja încasări mai mari la buget, un mediu de afaceri mai stabil şi indicatori economici în creştere. 

Să fii independent înseamnă, de asemena, să nu depinzi de o singură piaţă comercială, de aceea avem un acord de liber schimb cu UE şi aproape 70 la sută din exporturi merg spre ţările europene. Iar vinificatorii noştri nu mai riscă lovituri ca embargoul rusesc din 2006, atunci când mulţi din ei au pierdut totul pentru că depindeau de o singură piaţă.

E greu să fii independent când sistemul energetic se alimentează dintr-o singură sursă. Am început să reducem din dependenţa energetică prin proiectele de interconectare cu România. După gazoductul Iaşi-Ungheni, toamna aceasta vor începe lucrările la conducta Ungheni-Chişinău, care va putea asigura întreaga ţară cu gaze naturale.

Avem proiecte asigurate financiar deja, de interconectare, în ceea ce priveşte piaţa energiei electrice.

Şi din punct de vedere politic am demonstrat că vrem să fim independenţi. Independenţa politică este greu de obţinut şi la fel de greu de menţinut. Avem parte periodic de tentative de ingerinţe externe cu dorinţa de a influenţa viaţa politică din Republica Moldova. 

Republica Moldova este un stat care a îneput să ia atitudine şi să-şi exprime cu mai multă fermitate opinia pe plan internaţional. 

Anul trecut am fost în situaţia să spunem: Noi nu vom tolera presiuni şi intimidări!

Ştiţi cu toţii că am luat atitudine atunci când cetăţenii noştri au fost jigniţi. Chiar dacă suntem o ţară mică, vrem să fim trataţi cu respect şi pentru prima dată ţara noastră a reuşit să se impună în acest context. 

Totodată, întreaga reugiune în care locuim se confruntă cu provocări la capitolul securitate. Anul acesta am cerut hotărât şi repetat de la tribuna adunării generale a ONU, retragerea trupelor străine de pe teritoriul ţării. 64 de state au susţinut demersul nostru, iar asta ne dă putere să credem că suntem mai aproape de independenţă. 

Am aprobat modificări, astfel încât să ne securizăm şi spaţiul informaţional protejându-l de propaganda străină. 

Aş vrea să subliniez astăzi un lucru care poate nu a fost suficient de bine conştientizat, dar este un element important pentru independenţă. Pentru prima dată de la încetarea conflictului armat de pe Nistru, ne putem controla singuri frontiera, inclusiv pe segmentul transnistrean. 

Toate lucrurile enumerate mai sus înseamnă pentru mine paşi către independenţă. Independenţa pe care ne-o construim cu toţii împreună, zi de zi. 

Şi dumneavoastră, dragi cetăţeni, prin munca şi dedicaţia dumnevoastră sunteţi parte a acestui proces.  

Speranţa mea este ca noi toţi să înţelegem într-o zi, că ţara şi independenţa nu este o noţiune abstractă. Ţara suntem noi, fiecare om luat în parte. Dacă noi vom fi mai buni unii cu alţii, mai uniţi, mai dedicaţi pentru ceea ce facem, la fel va fi şi Republica Moldova: mai bună, mai frumoasă, mai unită şi mai puternică. 

Nu mai putem aştepta ca cineva să vină şi să ne spună cum trebuie să fim şi în care direcţie trebuie să privim. 

Noi construim această direcţie, împreună să mergem pe acelaşi drum.

Parcă toţi au citit povestea lebăda, racul şi ştiuca, dar am impresia că toţi au uitat morala acesteia. Dacă vom trage în direcţii diferite, nu vom reuşi, doar împreună uniţi, vom putea construi o ţară cu instituţii puternice şi oameni liberi. 

La mulţi ani dragi cetăţeni, la mulţi ani Republica Moldova, un stat prosper, cu oameni care cred îm ziua de mâine", a declarat Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova.

Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată și semnată la 27 august 1991.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu