Pavel Filip: De astăzi, fermierii care au terenuri agricole după traseul Tiraspol-Camenca, au dreptul să îşi prelucreze pământurile

De astăzi, fermierii care au terenuri agricole după traseul Tiraspol-Camenca, au dreptul să îşi prelucreze pământurile. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip, în cadrul şedinţei săptămânale a Guvernului.

"Şi ca să alternez cu ceva pozitiv, ca să nu vorbim doar despre lucuri negative, de astăzi, fermierii care au terenuri agricole după traseul Tiraspol-Camenca, au dreptul să îşi prelucreze aceste pământuri. Accesul este pentru 20 de ani, nu aşa cum a fost înainte, pe doar un an de zile. Anterior, ştiţi cu toţii, că aici la Guvern am alocat 16 milioane de lei compensaţii pentru 2 ani fermierilor, astfel încât să compensăm pierderile pe care le-au suportat.

În ultimii patru ani, această problemă a costat bugetul de stat peste, ceva mai mult, decât 45 de milioane de lei şi iată că rezolvarea acestei probleme duce, în primul rând la posibilitatea oamenilor, fermierilor, să-şi lucreze propriile terenuri agricole, pe altă parte, pentru Guvern este bine că am obţinut nişte lucruri concrete pentru cetăţenii noştri, dar şi pentru că vom avea economii la buget, din punctul ăsta de vedere că nu va mai trebui să plătim compensaţii.

Pe această cale vreau să aduc mulţumiri doamnei vice prim-ministru, Cristina Lesnic şi vă rog să transmiteţi mulţumiri tuturor celor care au lucrat, eu cunosc cum au fost purtate negocierile şi că nu a fost simplu deloc.

Felicitări şi vă mulţumesc ", a declarat Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova.

PUBLIKA.MD aminteşte că din anul 2014 fermierii din raionul Dubăsari, care dețin aproximativ cinci mii de hectare de teren agricol pe malul stâng al Nistrului, s-au confruntat cu un șir de presiuni din partea Tiraspolului. 

Pentru a împiedica lucrările agricole au fost săpate șanțuri de jumătate de metru adâncime și lățime, în regiunea satelor Doroțcaia și Pohrebea din raionul Dubăsari, pe o porțiune de opt kilometri. Oamenii au fost nevoiți să parcurgă kilometri în plus pentru a ajunge la ternurile lor cu tehnică agricolă. Atunci, reprezentanții Tiraspolului au declarat că săpăturile sunt de fapt niște măsuri antiincendiare.

Problema nu a fost soluţionată nici în 2015. În luna decembrie, peste cinci mii de agricultori din cinci localităţi ale raionului Dubăsari au primit despăgubiri de la Guvern. Pentru un hectar de pământ au fost alocate câte 1200 de lei.

CITEŞTE ŞI Fermierii din raionul Dubăsari pot să-şi lucreze terenurile aflate după drumul Râbniţa-Tiraspol


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu