Pavel Filip: Datoria istorică a Moldovei faţă de Gazprom va fi eşalonată pentru o perioadă de 15 ani

Embed:

Datoria istorică de 500 de milioane de dolari a Republicii Moldova faţă de Gazprom, fără cea a Transnistriei, va fi eşalonată pentru o perioadă de 15 ani. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip.

Potrivit lui, acest lucru este prevăzut în memorandumul de restructurare a restanței, propus de autorităţile de la Chişinău concernului rus, care ar putea fi semnat în cel mai scurt timp. 

"Anul trecut, 2016, Chișinăul și-a onorat obligațiunile pentru gazele naturale. Au fost făcute toate plățile în volum de 100 de procente. Există o datorie istorică care urmează să fie restructurată pe o perioadă de 15 ani. Am toată certitudinea că în viitorul apropiat va fi aprobat acest memorandum", a spus premierul Pavel Filip. 

Joi, premierul a avut o întrevedere cu vicepreşedintele "Gazprom", Valerii Golubev. În cadrul discuţiilor, Pavel Filip a anunţat că populația din dreapta Nistrului nu va achita datoriile Transnistriei pentru gazul rusesc, iar această problemă trebuie să și-o asume integral administrația de la Tiraspol.

"Prea mult se speculează despre această datorie. Această datorie este datoria pe gazele consumate de Transnistria. Datoria directă va fi transferată pe întreprinderea Tiraspoltransgaz", a spus prim-ministrul Pavel Filip. 

La rândul său, Golubev a menţionat că acest lucru este posibil doar dacă Moldova își onorează angajamentele.

În data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de aproape şase miliarde de dolari sau 88,6 la sută din datoria totală a SA "Moldovagaz".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu