Pavel Filip cere Ministerului Sănătăţii să ia toate măsurile ca focarul de rujeolă să nu se extindă

Premierul Pavel Filip a cerut Ministerului Sănătăţii să ia toate măsurile necesare pentru a nu admite extinderea focarului de rujeolă şi totodată să fie identificate persoanele care se fac vinovate de izbucnirea focarului. 

"Am cerut astăzi ministerului Sănătății să ia toate măsurile necesare pentru ca să nu admită extinderea focarului de rujeolă, în care sunt implicați 20 de copii. De asemenea, am solicitat să fie sesizate organele de drept, care să investigheze circumstanțele izbucnirii focarului, dar și să stabilească persoanele care se fac vinovate de acest lucru. Sănătatea copiilor noștri este mai presus de orice", a scrie premierul Pavel Filip într-o postare pe Facebook. 

PUBLIKA.MD aminteşte că 17 cazuri au fost confirmate în Găgăuzia. Toţi pacienţii sunt copii care au între şapte şi 15 ani, originari din satele Beşghioz, Copceac şi Cazaclia. Informaţia a fost confirmată de şeful Centrului de Sănătate Publică din Ceadâr-Lunga, Ivan Hasta.

Dintre cei 17 pacienţi, doar un copil a fost vaccinat împotriva virusului şi a fost infectat într-o formă mai uşoară.

Ceilalţi minori nu au fost imunizaţi din motive religioase.

Potrivit informaţiilor preliminare, copiii s-au infectat după ce au mers în vizite la nişte rude din oraşul Bolgrad, Ucraina. Chiar dacă la revenire o fetiţă acuza unele simptome, părinţii nu s-au adresat la medici.

Ulterior, toţi copiii au mers la odihnă la o tabără religioasă în satul Merenii Noi din raionul Ungheni.

Acolo, reprezentanţii Centrului de Sănătate au confirmat alte trei cazuri de rujeolă. În total, cifra copiilor infectaţi a ajuns la 20.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă cu urmări serioase, care însă poate fi prevenită doar prin vaccinare.

De la începutul acestui an au fost confirmate peste 20 de cazuri de rujeolă. Asta după ce timp de trei ani, în Moldova nu a fost înregistrată nicio îmbolnăvire. Specialiştii susţin că cei mai mulţi pacienţi sunt copii, care s-au infectat în Ucraina.

Cea mai eficientă măsură pentru a preveni boala este vaccinarea

Potrivit statisticilor, virusul se răspândeşte şi în ţările vecine. În Ucraina, doar într-o săptămână s-au îmbolnăvit 1.300 de persoane, iar de la începutul anului au fost înregistrate aproape 19.000 de cazuri.

Iar în România au fost înregistrate aproape 14.000 de cazuri de îmbolnăviri şi 55 de decese.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu