Pavel Filip: Belarus nu este doar un partener al Republicii Moldova, ci un prieten adevărat (FOTO)

Prim-ministrul Republicii Belarus, Andrei Kobeacov şi-a început, astăzi, vizita sa oficială în Republica Moldova.

Şeful Guvernului de la Minsk a avut o întrevedere bilaterală cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, urmată de o discuţie în format extins a delegaţiilor Republicii Moldova şi Republicii Belarus. 

În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte ce vizează întregul cadru de cooperare moldo-belorusă sub aspect politic, economic, social şi cultural.

Pavel Filip a subliniat caracterul constructiv şi deschis al dialogului dintre Moldova şi Belarus, exprimându-şi convingerea că există un potenţial mare pentru amplificarea relaţiilor bilaterale.

"Actuala vizită este încă o dovadă a relaţiilor bune între ţările noastre. Belarus nu este doar un partener al Republicii Moldova, ci un prieten adevărat", a declarat Pavel Filip.

Premierul moldovean a salutat organizarea celei de-a XVII-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare comercial-economică, care va avea loc luni, 3 octombrie 2016, la Chişinău.

Pavel Filip a menţionat că aceasta este o bună platformă de dialog pentru identificarea soluţiilor optime la problemele comune şi adoptarea unor decizii reciproc avantajoase.

La rândul său, Prim-ministrul Republicii Belarus a menţionat că vizitele bilaterale la nivel de şefi de state au ridicat la un nou nivel calitativ relaţiile de cooperare şi încrederea între Belarus şi Moldova.

"Atmosfera prietenoasă a dialogului bilateral la toate nivelurile ne permite să discutăm constructiv şi să adoptăm decizii reciproc avantajoase pe tot spectrul de subiecte. Linia principală a discuţiilor de astăzi este identificarea unor puncte de creştere, a cooperării economice", a spus Premierul Republicii Belarus, Andrei Kobeacov.

Şeful Guvernului de la Minsk a mai menţionat că, în acest sens, există premise pozitive, precizând că, în şapte luni ale anului curent, volumul schimburilor comerciale a crescut cu 10 la sută, comparativ cu anul trecut, constituind circa 150 milioane de dolari.  

O atenţie deosebită s-a acordat posibilităţilor de creare a întreprinderilor mixte şi încurajării investiţiilor reciproce în diverse domenii.

Părţile au lansat propuneri de colaborare în domeniile agroalimentar, farmaceutic, producerea seminţelor, dar şi în sectorul vinicol.

De asemenea, interlocutorii s-au referit la importanţa amplificării relaţiilor culturale. În acest context, a fost menţionat faptul că deschiderea Centrului de cultură belorusă la Chişinău va contribui la valorificarea potenţialului în acest domeniu.

Prim-ministrul Republicii Belarus, Andrei Kobeacov, întreprinde o vizită oficială, de două zile, în Republica Moldova.

Programul vizitei cuprinde întrevederi cu conducerea ţării noastre, participarea la deschiderea Centrului de cultură belorusă la Chişinău şi la manifestaţiile organizate în cadrul Zilei Naţionale a Vinului.

Cu prilejul vizitei Premierului belarus la Chişinău, luni, 3 octombrie 2016, va avea loc Forumul economic moldo-belorus, reuniunea Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare comercial-economică, dar şi semnarea unor Acorduri bilaterale, după care Premierii Pavel Filip şi Andrei Kobeacov vor susţine o conferinţă de presă comună.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu