Pavel Filip: Am certitudinea că 2017 va fi anul modernizării şi construcţiei în Republicii Moldova

Embed:

În cadrul vizitei sale oficiale la Bruxelles, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu comisarul european Johannes Hahn. Cei doi oficiali au ţinut un briefing de presă în care au discutat despre progresele în materie de reforme, dar şi continuarea parcursului european al Republicii Moldova.

CITEŞTE ŞI: Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk

"Lupta împotriva corupţiei este un punct extrem de important pentru Moldova şi este în interesul cetăţenilor. Dar de asemenea, Moldova trebuie să se concentreze pe reformele implementate la începutul anului. Cetăţenii trebuie să simtă că s-a produs o schimbare. Cetăţenii UE şi cei din Moldova se aşteaptă să se ia măsuri pentru combaterea corupţiei. Îmi doresc să se realizeze depolitizarea instituţiilor şi reforme în sectorul bancar, al sănătăţii şi media. Toate aceste reforme nu sunt lucruri pe care ţara le face pentru a fi pe placul Uniunii Europene, ci pentru a-i ajuta pe cetăţenii moldoveni. O altă temă importantă este ancheta din sistemul bancar. Cei vinoveţi trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei. În acest proces calitatea este crucială. Vorbim despre adoptarea reformelor pe baza standardelor UE sau internaţionale. De asemenea trebuie implicată pe de plin societatea civilă în aceste reforme. Salut abordarea FMI pentru noul program, este un semnal al restabilirii încrederii faţă de Republica Moldova. Confirm astăzi sprijinul Uniunii Europene de a ajuta Moldova în drumul reformelor. Cum ştie domnul premier, UE nu judecă politicile şi declaraţiile ci doar acţiunile. Relaţiile noastre sunt de durată şi bine întemiate. UE şi Moldova au legături strânse, economic şi comercial şi acestea se vor aprofunda şi mai mult", a spus comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannnes Hahn.

CITEŞTE ŞI: Întrevederi de rang înalt la Bruxelles. Pavel Filip s-a întâlnit cu Valdis Dombrovskis

La rândul său, premierul Pavel Filip a apreciat susţinerea Uniunii Europene pe calea implementării reformelor şi a declarat că speră ca următorul an să fie unul al modernizării pentru Republica Moldova:

"Mă bucur să mă aflu în aceste zile la Bruxelles. Am venit cu două obiective majore. Primul este relansarea reformelor şi realizarea unui program de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional, iar al doilea este realizarea alegerilor prezidenţiale. Împreună cu Johannnes Hahn ne-am propus să realizăm o nouă foaie de parcurs care să ne permită să producem reformele necesare pentru a schimba în bine viaţa oamenilor. Acum putem face bilanţul eforturilor depuse. Am livrat pe implimentarea foii de parcurs, am atins un acord cu FMI care ne permite să reluăm finanţarea externă inclusiv din partea Uniunii Europene şi pe această cale vreau să-i mulţumesc comisarului Hahn pentru sprijinul acordat. Pentru noi acordul cu FMI înseamnă mai mult decât o simplă finanţare din partea fondului ea este importantă pentru că acest acord prevede un nou program de reforme, la care am ajuns prin realizarea unor precondiţii dar şi a unui şir de reforme post-semnare a acordului cu FMI. Paşii pe care i-am făcut în perioada aceasta va asigura premisele necesare pentru o dezvoltare a ţării, cel mai important e ca cetăţenii să simtă efectul reformelor. Suntem la mijloc de cale. Am realizat o parte din angajamente dar trebuie să continuăm calea implementării reformelor şi se rescpectăm cadrul normativ. Sunt sigur că vom reuşi să le implementăm, să modernizăm ţara. Dacă anul 2016 a fost anul stabilizării, am certitudinea că 2017 va fi anul modernizării şi construcţiei în Republicii Moldova."

Totodată prim-ministrul Pavel Filip a precizat că semnarea acordului cu FMI va ajuta Republica Moldova să aibă o deschidere şi din partea Băncii Mondiale şi Uniunii Europene. Circa 45 de milioane de euro vor fi debursaţi în perioada imediat următoare.

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip s-a întâlnit cu Maros Sefcovic la Bruxelles. Despre cu au discutat oficialii

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu