Pavel Filip a cerut să fie luate măsuri urgente pentru reconectarea localităților la curent

Peste 170 de localităţi din 19 raioane din ţară sunt deconectate parţial de la lumină din cauza ninsorilor. De asemenea, activitatea a cinci puncte de trecere a frontierei este sistată.

Este vorba despre Cișmichioi - Dolinscoe, Ceadîr-Lunga - Maloiaroslaveț, Ceadîr-Lunga-Novîie-Traianî, Mirnoe-Tabaki şi Etulia - Nagornoe. Premierul Pavel Filip a convocat şedinţa Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a discuta despre situaţia din ţară.

Pavel Filip a cerut să fie luate măsuri urgente pentru reconectarea localităților la curent.

El a solicitat să se intervină la nivel de politici și de reglementare, astfel încât Gas Natural Fenosa să intervină rapid și eficient pentru a relua livrarea de energie electrică.

"Union Fenosa fiind o companie care îşi calculează costurile foarte bine, a redus toate serviciile de intervenţie urgentă şi are mai puţine echipe. Anul trecut în aprilie, când am avut problema ceea cu ninsorile şi zăpada umedă şi blocajele celea mari. Eu cred că o luna sau o luna jumătate a durat până au fost reconectate toate localităţile la energie electrică. Noi nu ne putem să ne permitem în secolul 21 lucrul asta"

La solicitarea Guvernului au fost create trei celule de criză, la Nord, în Centru şi la Sudul ţării, unde se va monitoriza situaţia de pe drumuri.

Din cauza ninsorilor, mai multe camioane au rămas blocate pe drumurile din ţară. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, o maşină încărcată cu cereale s-a împotmolit lângă satul Moscovei din raionul Cahul. Alte şapte camioane au fost stopate de către poliţişti în raionul Giurgiuleşti. Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că se lucrează în regim de urgenţă pentru a dezăpezi drumurile.

"Am avut câteva situaţii mai dificile, spre exemplu pe porţiunea de drum Bălţi - Criva. Problema în mare parte sunt şoferii de camioane, care din păcate nu toţi au trecut pe cauciucuri de iarnă. Avem o mică problemă pe câteva porţiuni de drum Chişinău - Leuşeni", a declarat premierul Pavel Filip. 

Potrivit administraţiei de stat a drumurilor, pe traseele din ţară s-a împrăştiat peste trei mii de tone de material antiderapant, iar la aceste lucrări sunt implicate 330 de unităţi de tehnică şi peste 300 de muncitori.

Încă de aseară, poliţia monitorizează situaţia de pe trasee.

"S-au verificat toate unităţile de transport şi disponibilitatea lor. Colegii monitorizează inclusiv şi acele autobuze care duc copii, în special să nu se întâmple ceva", a spus ministrul Afacerilor Interne, Alexadru Jizdan.

Totodată, Pavel Filip a cerut mai multe acţiuni din partea autorităţilor responsabile, pentru a ajuta oamenii care se află în situaţii de urgenţă.

"Domnule Harabagiu de la Situaţii Excepţionale, aşa cum am făcut şi în trecut, acolo unde nu poate ajunge ambulanţa, trebuie să le asigurăm noi", a comunicat premierul Pavel Filip.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, şi peste 47 de instituţii de învăţământ din ţară şi-au întrerupt activitatea. De asemenenea, 10 grădiniţe au sistat procesul de transportare a copiilor.

La aeroport, s-au înregistrat întârzieri la 6 curse, la aterizare şi două la decolare. Potrivit meteorologilor, codul portocaliu de ninsori va fi valabil până în această seară. În următoarele zile, temperaturile vor creşte şi pe alocuri va ninge.


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu