Patru maşini de război de patrimoniu ale Regelui Mihai vor fi expuse la castelul Săvârşin

Patru maşini de război de patrimoniu aflate în colecţia Regelui Mihai au fost repatriate, fiind aduse din Elveţia la Domeniul Regal Săvârşin, unde vor fi expuse din vara anului 2018. Unul dintre vehicule a fost primit în dar de Regele Mihai de la Armata SUA, la sfârşitul anului 1944, iar alt vehicul i-a aparţinut generalului Patton, care l-a oferit la sfârşitul războiului Marelui Duce de Luxemburgscrie digi24.ro.

Potrivit site-ului familiei regale, patru Jeep-uri din colecţia Regelui Mihai au sosit la Domeniul Regal Săvârşin, după 70 de ani în care au fost păstrate în Anglia, iar ulterior în Elveţia.

Maşinile de patrimoniu vor putea fi văzute la Muzeul Regal al Automobilului de la Castelul Săvârşin, începând cu luna mai 2018.

Alături de maşinile din al Doilea Război Mondial va putea fi vizitat Atelierul Auto al Regelui Mihai I, în clădirea în care acesta a funcţionat în anii 1940. Atelierul va fi amenajat, la începutul anului viitor, cu toate piesele, uneltele, mecanismele şi cărţile tehnice pe care Majestatea Sa le-a achiziţionat şi folosit timp de 70 de ani în reşedinţele sale din exil.

Dintre cele patru Jeep-uri, doar unul (Jeep Ford GPW) a intrat în posesia Majestăţii Sale în timpul războiului, fiind primit în dar de la Armata Statelor Unite ale Americii la Palatul Elisabeta, la sfârşitul anului 1944.

„Al doilea Jeep istoric este un vehicul militar Willis şi a fost construit în anul 1944. Este celebrul Jeep al generalului Patton, care l-a oferit la sfârşitul războiului Marelui Duce de Luxemburg. Acesta l-a oferit în anul 1969 verişoarei lui, Regina Ana. Jeep-ul Ford GP şi Jeep-ul Bantam BRC 40 sunt două maşini fabricate în anul 1941 şi au fost cumpărate, într-o stare avansată de degradare, de către Majestatea Sa, din Statele Unite ale Americii, în anul 1977. Zece ani mai târziu, ambele erau în perfectă stare de funcţionare”, se arată în prezentarea site-ului www.familiaregala.ro.

În afara celor patru Jeep-uri din colecţia personală, Regele Mihai a recondiţionat integral încă trei Jeep-uri, de-a lungul deceniilor în care s-a aflat în exil. Acestea au fost înstrăinate de Majestatea Sa, iar alte două sunt în curs de recondiţionare.

În 25 octombrie 2011, la Domeniul Regal din Săvârşin a fost inaugurat Muzeul Regal al Automobilului, cu ocazia aniversării vârstei de 90 ani a Majestăţii Sale.

În prezent, muzeul găzduieşte câteva maşini noi şi vechi, precum şi expoziţia de fotografii şi documente legate de pasiunea pentru automobil a Regelui Mihai, din 1927 până astăzi.

Atelierul mecanic auto al Regelui Mihai I va fi, de asemenea, parte a Muzeului Regal al Automobilului. Aici va putea fi văzută colecţia de unelte auto a Majestăţii Sale, precum şi toată rezerva de piese originale de care s-a folosit pentru reconstituirea, de-a lungul anilor, a nouă Jeep-uri militare americane, tip Bantam, Willis şi Ford.

În colecţia actuală a Majestăţilor Lor există patru Jeep-uri şi două remorci de Jeep în circulaţie şi alte două Jeep-uri originale nereparate, care vor fi recondiţionate şi înscrise în circulaţie.

Atât Jeep-urile cât şi remorcile sunt fabricate între anii 1941 şi 1944 şi au fost toate folosite în război.

Luni, Casa Regală a anunțat că starea Regelui Mihai s-a agravat, iar Principesa Margareta și Principele Radu au plecat de urgență în Elveția.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu