Patru magistrați din Capitală riscă DOSAR PENAL pentru abuz în serviciu

Embed:

Patru judecători din Chişinău riscă să fie cercetaţi penal pentru emiterea unor sentinţe ilegale în cazul unor litigii cu terenuri din Capitală. Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, a adresat un demers în acest sens Procuraturii Anticorupţie.

De urmărire penală sunt pasibili Virgiliu Buhnoci şi Radu Ţurcanu de la Judecătoria sectorului Botanica al Capitalei, Stelian Teleuca de la Curtea de Apel Chişinău şi Liliana Andriaş de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie.

Potrivit preşedintelui CSJ, judecătorii obligau autorităţile locale să scoată terenurile la licitaţie sau să le transmită în proprietatea unor terţe persoane.

" În noiembrie 2012, am trimis o recomandare cu referire la acest subiect și am cerut să fie explicate circumstanțele. Din păcate, unii dintre judecători au continuat practicile ilegale. Recent am adresat o cerere Procuraturii să înceapă o anchetă. Credc că aici este un abuz evident din partea judecătorilor, care este ilegal. Iar pe numele acestora să fie deschidă achetă penală", a spus preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi.

Mihai Poalelungi a mai precizat că, de cele mai multe ori, Primăria nu a contestat deciziile magistraţilor. Reprezentanţii municipalităţii afirmă însă contrariul.

"Până acum, nimeni nu ne-a informat oficial. Și nimeni nu ne-a învinuit că am contestat cu întârziere deciziile respective. Mai mult decât atât - intenționat. În fiecare an, autoritățile locale sunt controlate de Curtea de Conturi și Cancelaria de Stat. Legalitatea activităților noastre este controlată de asemenea de Procuratură. Noi de fiecare dată am îndeplinit toate recomandările și am înlăturat erorile", a declarat şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Capitalei, Diana Gurschi.

Dacă vina judecătorilor va fi demonstrată, aceştia ar putea fi traşi la răspundere penală, însă doar cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu