Patru facultăţi noi pentru tinerii care vor să facă studii

Embed:

Din toamnă tinerii vor putea studia meserii noi la Universitatea Tehnică şi Universitatea de Stat. Ministerul Educaţiei a inclus, în premieră, în planul de înmatriculare patru specialităţi, care puteau fi studiate până acum doar în instituţiile superioare de învăţământ de peste hotare.

Una dintre noile specialităţi care va di studiată la Universitatea Tehnică este securitatea informaţională. Reprezentanţii Guvernului susţin că în prezent Moldova are nevoie de aproximativ 100 de specialişti în acest domeniu. Vor fi admişi la studii însă doar 30 de tineri.

"În ultimul timp atacurile rider, securizarea băncilor şi în general, informaţia din toate structurile guvernamentale trebuie securizată. Aici se utilizează softuri secretizate. Trebuie să poţi să mânuieşti aceste softuri", a precizat rectorul UTM, Ion Bostan.

Piaţa muncii duce lipsă şi de personal calificat în domeniul ingineriei transportului feroviar. Tinerii care vor aplica pentru această meserie vor face practica la întreprinderea Calea Ferată din Moldova.

"În Republica Moldova la Calea Ferată sunt angajaţi 3.400 de ingineri, la ora actuală peste 60 la sută din cei angajaţi sunt deja de vârstă pensionară", a subliniat Bostan.

La specialitatea Ingineria Sudării, de la Universitatea Tehnică, vor fi admişi 15 studenţi. Doritorii de a studia Securitatea ecologică, sunt aşteptaţi la Universitatea de Stat.

"Securitatea ecologică vine dintr-o necesitatea stringentă a problemelor de ordin ecologic şi probabil că este o experienţă bună în alte state. Şi aşa precum situaţia ecologică în Moldova nu este din cele dorite e nevoie de pregătirea specialiştilor", a punctat prorectorul de la Universitatea de Stat din Moldova, Otilia Dandara.

Astfel, la noile specilităţi vor fi admişi 70 de tineri. Noile meserii au fost incluse în planul de înmatriculare la solicitarea Guvernului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu