Patru candidați la funcția de Procuror General vor fi propuși membrilor CSP. Cine sunt aceștia

Embed:

Ministerul Justiției a ales patru candidaţi pentru funcţia de Procuror General, care vor fi propuşi Consiliului Superior al Procurorilor. Cei patru au fost aleși după două zile de interviu în cadrul comisiei, asta, deşi, potrivit regulamentului, urmau să fie înaintaţi CSP doar doi candidaţi.

Printre cei patru se regăsește și juristul Vladislav Gribincea, despre care se vehicula că ar fi favoritul cursei. Pe lângă Gribincea, au fost aleși fostul procuror din Găgăuzia, Alexandr Stoianoglo, Oleg Crîșmaru, dar şi Veaceslav Soltan.

În competiţia finală nu a ajuns însă Ştefan Gligor candidatul pentru care societatea civilă a semnat o petiţie ca să-l înainteze în concurs. Ultimii opt candidați la funcția de procuror-şef au susținut ieri proba interviului. Pretendenții la șefia Procuraturii Generale au fost solicitaţi să spună cum văd dezvoltarea instituției, cum poate fi eliminată corupția și ce schimbări ar trebui făcute. Drept răspuns, unii candidați au propus ca dosarele de rezonanță să fie reevaluate.

"– Aș dori să fac o evaluare a celor dosare care au trenat de-a lungul timpului, vorbim de acele dosare de corupție care nu au fost rezolvate până acum. – La ce dosare vă referiți? – Furtul miliardului, dosarul privatizării aeroportului", a menţionat Sergiu Perju,  candidat la funcția de procuror general.

Alții vor ca procurorii să fie specializați pe domenii.

"Dacă veți analiza cu certitudine Codul Penal, veți vedea că 90 la sută din infracțiuni au tangență cu tehnologiile informaționale. O specializare a procurorilor în domeniul dat, și nu numai în domeniul dat: pe evaziune fiscală, pe fraudă, pe tortură, nu există", a declarat Veaceslav Soltan, candidat la funcția de procuror general.

Candidaţii mai cred că procurorii nu-și fac meseria cum trebuie, iar acest lucru afectează imaginea instituției.

"Îmi doresc această funcție pentru a contribui la actul de justiție, ridicarea nivelului procuraturii și reabilitarea imaginii, cât și eliminarea corupției atât din sistemul judiciar, cât și din procuratură", a spus Anatolie Istrate, candidat la funcție de procuror general.

Concursul pentru funcţia de procuror-şef a iscat şi scandaluri. Candidatul Octavian Bodareu, procuror în municipiul Bălți, este nemulţumit că Ministerul Justiţiei i-a respins dosarul. El a declarat pentru Publika TV că, deși a depus actele potrivit regulamentului de participare, Ministerul Justiției a considerat că acesta nu a fost complet. Bodareu consideră că în acest fel comisia încearcă să limiteze participarea procurorilor în concurs. Ministrul Olesea Stamate nu a comentat acuzaţiile.

Şi Artur Lupaşco, un alt candidat la funcţia de procuror general, s-a plâns că dosarul nu i-a fost admis tot din cauza lipsei declarației pe propria răspundere. El spune că a încercat să depună actele în weekend, dar uşa Ministerului Justiţiei ar fi fost închisă, lucru negat însă de Stamate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu