Patronatele acuză guvernarea de faptul că nu s-a consultat cu ei, când a mers la negocieri cu FMI

Embed:

Măsurile fiscale anunţate de autorităţi, ar putea avea un impact negativ atât pentru mediul de afaceri din Moldova cât şi pentru economia naţională. De această părere sunt reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului, care acuză noua guvernare, de faptul că, înaintea negocierii acordului cu Fondul monetar Internaţional, nu au fost anunţate consultări publice.

Vicepreşedintele Confederației Naționale a Patronatului, Igor Crapivca a criticat dur declaraţiile ministrului Finanţelor, Natalia Gavriliţă, care a menţionat anterior că nu există o masă critică în societate şi că valul de nemulţumiri, cu privire la înăsprirea politicii fiscale, a fost provocat de televiziunea Prime TV.

 

"Bussinesul are mereu o ieşire din situaţie, la fel ca şi simplii cetăţeni. În primul rând să părăsească ţara. În al doilea rând să nu ne conformăm, este vorba despre greva italiană. Să nu îndeplinim ceea ce ne impune Guvernul. Dacă aceste condiţii va avantaja actuala guvernare, atunci nu va ajunge departe", a declarat  Igor Crapivca, Vicepreşedintele Confederației Naționale a Patronatului.Reprezentanţii patronatelor s-au arătat indignaţi de declaraţiile ministrului Finanţelor, Natalia Gavriliţă, care anterior, a menţionat că înăsprirea politicii fiscale a stârnit nemulţumirea doar a unui segment neînsemnat al societăţii."Măsurile fiscale care au fost agreate, în cadrul memorandumului cu FMI, afectează segmente înguste. Nu putem vorbi despre un val general. Poate putem vorbi despre un val general pe care l-a stârnit televiziunea dumneavoastră, dar nu un val general", a declarat Natalia Gavriliţă, ministrul Finanţelor."Cum poate fi neînsemnat mediul de afaceri, în condiţiile în care noi generăm 92 la sută din venitul bugetului public naţional. FMI şi Banca Mondială, la rândul său, generează doar 4 la sută din venit. Cu cine atunci ar fi bine mai întâi să te consulţi? Cu cei care aduc 92 de procente, sau cu cei care aduc 4 procente?"

"Fără îndoială că sunt nemulţumiri. Inclusiv şi la tichetele de masă. Opinia celor care sunt partenerii sociali ai Guvernului, ai confederaţiei sindicatelor, este negativă. Cu toate că doamna ministru a argumentat în felul şi modul în care a argumentat".

Reprezentanţii Patronatelor au cerut noii guvernări, ca înaintea a anunţa luarea unor decizii importante pentru mediul de afaceri şi a altor ramuri ale economiei naţionale, să anunţe din timp consultări publice.

"În raport cu Ministerul Finanţelor sunt consultări sterile. În sensul în care nu se mai poate schimba nimic. Ori voinţa, şi dorinţa de a schimba, din aceste negocieri cu FMI, nu este și nu o să se realizeze aceste schimbări".

Anterior, guvernarea a anunţat, fără a cere părerea societăţii civile, majorarea anumitor taxe şi impozite, motivând că are nevoie de bani pentru salariile bugetarilor. Mai târziu, însă, a recunoscut că înăsprirea politicii fiscale este sugerată de FMI în schimbul împrumutului de 46.5 milioane de dolari.

loading...

Lasă un comentariu