Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol: Anexarea Mitropoliei Kievului de Biserica Rusă, ilegală. REACŢIA Moscovei

Embed:

Mitropolia de la Kiev a fost trecută ilegal, în anul 1686, în subordinea canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Potrivit unui comunicat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, anunţul a fost făcut de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol în cadrul sinodului unde a fost discutat subiectul privind acordarea autocefaliei ierarhilor din statul vecin. Sinodul Ecumenic a dat astfel aviz pozitiv recursului înaintat de Înaltpreasfinţitul Filaret, care a cerut ca Patriarhia Rusă să nu mai aibă statut de biserică - mamă a Bisericii Ucrainene, având în vedere că ultima este cu 600 de ani mai veche. Anunţul Patriarhiei Constantinopolului a fost întâmpinat cu mult entuziasm în Ucraina.

Petro Poroşenko a avut o întrevedere cu Înaltpreasfinţitul Filaret şi s-au felicitat reciproc.

Patriarhul Filaret a ţinut să menţioneze că această decizie este extrem de importantă pentru toţi creştinii din Ucraina.

"Moscova nu doreşte ca bisericile ortodoxe din Ucraina şi Rusia să fie separate. Ucrainenii îşi doresc însă asta şi vrem ca această problemă să o rezolvăm singuri, fără implicarea comunităţii internaţionale", a declarat patriarhul Filaret, capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. 

La rândul său, liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, a declarat că acest eveniment va intra în cărţile de istorie.

"Vă felicit cu ocazia acestui eveniment istoric şi vă sunt recunoscător pentru tot sprijinul acordat. Vă felicit pe fiecare în parte pentru că aşteptarea de 332 de ani a luat sfârşit", a menţionat preşedintele Ucrainei. 

Reacţiile Moscovei nu s-au lăsat mult aşteptate. Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că Sinodul Ecumenic a trecut linia roşie şi că decizia Patriarhul Constantipolului va fi una catastrofală atât pentru el, cât şi pentru toată lumea ortodoxă. Mitropolia de la Kiev a fost fondată în 988 și a fost autocefală până în 1686, când a fost anexată de Biserica Ortodoxă Rusă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu