Patenta de întreprinzător ar putea fi prelungită. Proiectul a fost votat în Parlament în prima lectură

Embed:

Patenta de întreprinzător pentru comerţul cu amănuntul ar putea fi prelungită pentru încă trei ani. Parlamentul a votat, în primă lectură, un proiect de lege în acest sens. Deputaţii susţin că prelungirea activităţii în bază de patentă va fi un beneficiu pentru micii întreprinzători, iar parlamentarii PDM au propus chiar extinderea termenului până în 2024. Argumentul democratului Pavel Filip a fost că subiectul ar putea fi politizat în 2022, când ar trebui să aibă loc alegeri parlamentare.

"Ori haideţi să permanentizăm acest lucru şi când o să vedem că avem o economie unde nu mai este nevoie de patentă, atunci anulăm cu totul, ori cel puţin prelungiţi până în anul 2024", a declarat Pavel Filip, deputat PDM.

"Sunt surprins cât de generoşi sunt astăzi reprezentanţii opoziţiei. Cred că putem să discutăm despre acest lucru în lectura a doua", a zis Alexandru Slusari, viceprepreşedintele Parlamentului.

Socialiştii au propus un proiect similar, potrivit căruia, activitățile în bază de patentă vor fi permise în cadrul piețelor comerciale și în locurile autorizate de administrația publică locală. Asociația Investitorilor Străini a emis un comunicat de presă în care afirmă că susţine desfășurarea activității de întreprinzător în baza utilizării patentei, însă nu şi în cazul comerțului cu amănuntul și comerțului cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone. Asociaţia atrage atenţia că actualul sistem de patente afectează economia ţării prin eschivarea de la achitarea impozitelor și a vânzărilor nedeclarate. Acest lucru încalcă principiile concurenței loiale, are un impact negativ asupra creșterii economice a țării, sănătăţii oamenilor, stimulează comerțul de pe piaţa nereglementată, contrabanda și evaziunea fiscală.

În prezent, legislația prevede că activitățile în baza patentei de întreprinzător pot fi desfăşurate până în 31 decembrie 2019. Conform datelor statistice, sunt peste nouă mii de patente de întreprinzător în comerțul cu amănuntul.

Lasă un comentariu