Păstrarea limbii și tradițiilor găgăuze. La Comrat a fost lansat un proiect, pe banii SUA

Embed:

Găgăuzii vor fi ajutați să-și conserveze limba și tradițiile. Un proiect în acest sens, finanțat de guvernul SUA, a fost lansat astăzi la Comrat. Oamenii din autonomia găgăuză vor beneficia de sprijin pentru a-și păstra specificul național și pentru a-l transmite generațiilor viitoare.La eveniment a participat și ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.

„Ar fi bine ca fiecare dintre noi să nu-şi uite originea şi să vorbească în limba maternă”.

„Mă bucur că tradiţiile noastre sunt promovate atât în grădiniţe, cât şi în şcoli”.

Până la sfârșitul anului viitor, vor fi editate mai multe cărți și vor fi realizate materiale video despre tradițiile poporului găgăuz. Acestea vor fi distribuite în toate bibliotecile și școlile din autonomie, dar și în muzeele din țară. Pentru asta, o echipă de istorici și oameni de cultură culeg folclor găgăuz atât din autonomie, cât și din Ucraina și Bulgaria.

"Am revenit recent din Ucraina. Acolo am descoperit două balade pe care nu le știam și nu au fost publicate nicăieri", a spus istoricul Tudor Zanet.

Potrivit ministrului Culturii, Monica Babuc, limba găgăuză riscă să dispară.

"Limba găgăuză, din păcate, este inclusă în lista celor 2.500 de limbi pe cale de dispariție este un extraordinar pas înainte în păstrarea acestei părți a patrimoniului național cultural", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Pentru realizarea proiectului, Ambasada SUA a oferit 67 de mii de dolari.

„Noi considerăm că limba este o parte foarte importantă, de cultură. Și credem că pentru dezvoltarea economică, pentru dezvoltarea culturală, e foarte important să păstrăm deosebit aceste limbi care dispar”, a specificat ambasadorul SUA, James Pettit.

James Pettit s-a întâlnit și cu studenții de la Universitatea de Stat din Comrat:

„A răspuns la întrebările noastre, care ne frământă de multă vreme, cum ar fi cooperarea cu țara noastră și programele care vor fi implementate în Găgăuzia”.

„Vrem ca și în țara noastră să se producă schimbări, iar noi, tinerii, să avem un loc de muncă decent, aici acasă”.

Ambasadorul american a vizitat și vinăria din Comrat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu