Paştele în familie. Cum se întâmplă acest lucru la Sângera (VIDEO)

Embed:

De Paşte, casele moldovenilor sunt pline de oaspeţi. Este şi cazul familiei Tatarciuc din oraşul Sângera, municipiul Chişinău.

După ce au asistat la slujba de Înviere, gazdele, împreună cu prietenii lor, s-au aşezat la masă. Potrivit tradiţiei, ei au gustat mai întâi din bucatele sfinţite la biserică.

În jurul mesei de sărbătoare s-au adunat cei mai apropiaţi prieteni ai membrilor familiei Tatarciuc:

"Să ciocnim acum cu oul roşu şi să ciocnim acum cu toţi. Hristos a înviat! Cu adevărat a înviat!"

Gospodina casei, Tatiana Tatarciuc, i-a răsfățat pe oaspeți cu bucate alese şi spune că: "Bucatele tradiţionale sărbătorilor sfinte de Paşte: carne de miel, jambon, care nu este pregătit de mine, dar pasca, pâinea sunt coapte personal de mine, ouăle vopsite de fiica. Aici avem iepuraş, care se imbracă peste oul vopsit."

Iar capul familiei Vasile Tatarciuc a pregătit pentru aceasta zi cel mai bun vin de casă: "Este vin roşu de Paşte, vin curat, natural, îl recomand tuturor. Produsele au fost sfinţite: pasca, oule şi carnea."

Musafirii au avut numai cuvinte de laudă pentru gazde. Ei mai spun că sărbătorile pascale au o semnificaţie deosebită pentru familiile lor: 

"Aceasta sărbătoare este deosebită pentru noi, cel puţin, pentru soţia mea. Întotdeaună ne străduim să ajungem la rude, la prieteni şi să sărbătorim."

"Ne bucurăm oricând de prezenţa lor şi la noi acasă şi când venim la ei. Venim aici cu sufletul curat."

"Mie îmi place tot ce pregăteşte Tatiana, imi place mielul, cum prepară carne, salate, pentru că am ţinut post şi este important să nu facem obuz, să mâncăm salate."

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu