Paștele Blajinilor a început de astăzi. Localnicii din Vărzăreşti şi-au pomenit răposaţii. Nu s-a petrecut fără masa mare printre morminte

Embed:

Pentru unii moldoveni, Paștele Blajinilor a început de astăzi. O parte din localnicii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, şi-au umplut coșurile şi au mers la cimitir să-i pomenească pe cei răposaţi. Unul dintre preoții care slujesc în sat nu vede cu ochi buni această tradiţie.

"Noi suntem în cadrul săptămânii luminate în care fisticul bisericii nu prevede pomenirea răposaţilor şi nu ştiu dacă Dumnezeu primeşte aşa ceva. Ca excepţie cândva da, dar acum a trecut perioada", a spus preotul din Vărsăreşti, Serghei Novac. 

CITEŞTE ŞI: Recomandările preoţilor: Cum să ne comportăm în cimitire de Paştele Blajinilor

Un alt preot din localitate are o altă părere.

"Nu cred că e atât de mare problema că e sâmbătă sau duminică să fie până la urmă. Parohia este mult mai mare ca celelalte, este o situaţie mai deosebită în care avem cinci cimitire şi nu reuşim fizic", a spus parohul bisericii "Sfântul Arhanghel Gavriil şi Mihail" din Vărzăreşti, Serghei Ivanov. 

În pofida acestor convingeri opuse, enoriașii nu încalcă tradiţia pe care şi-au format-o ani la rând.

"La noi dacă sunt foarte multe cimitire se începe de astăzi până luni şi astăzi am venit la părinţi ca şi orice creştin. Eu la mama mea tot timpul iau un batic, un ştergărel, o pomană."

Pomenele sunt sfințite de preot şi oferite familiilor sărace din sat.

"Dăruim fiecare pentru săraci, că tot ce punem aici noi dăm în fondul bisericii şi de acum părintele împarte la săraci, la bătrâni, la bolnavi."

"Asta pentru noi e o zi foarte, foarte importantă şi cu o durere în suflet că au plecat de tineri. Cumpărăm ca să le dăm ceea ce ne place nouă să le placă şi lor."

Ca peste tot în ţară, mormintele de la Vărzăreşti au fost pline cu de toate.

"Cu o lumânare, un ou, ce ne-a dat domnul nouă,dăm şi noi. Şi cănuţă şi şerveţele şi hăinuţe, cămăşi."

"Am luat ce o dat Dumnezeu. Şerveţele, cănuţe, nişte colţuni, ceea ce trebuie să dăm ca să aibă nevoie."

Unii localnici au întins masa mare chiar în cimitir, printre morminte.

"Ne-am pregătit de sărbători ca în fiecare an. I-am pomenit pe toţi de sănătate şi în numele domnului. Mâncăruri, pârjoale, de toate felurile."

În satul Vărzăreşti sunt peste 6.300 de locuitori.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu