"Paştele Blajinilor - sărbătoare comercială"

Embed:

Sărbătoarea Paştelui Blajinilor îşi pierde, pe an de trece, semnificaţia religioasă şi spirituală. Această zi devine prilej pentru comercianţi de a-şi rotunji veniturile. Subiectul a fost discutat la emisiunea Publika Report, azi, 30 aprilie.

Experţii economici spun că Paştele Blajinilor a devenit şi o sărbătoare comercială.

"Sărbătoarea a devenit din ce în ce tot mai comercială. Se pune mai mic accent pe esenţa sărbătorii, care este de fapt, pomenirea celor răposaţi. Sunt în agonia cumpărăturilor, se ceartă între ei pentru cumpărături, împrumută bani ca să cumpere mai multe pomeni, mai frumoase", menţionează Vitalie Rapcea, expert economic.

Pe de altă parte, mersul la cimitire a devenit o obişnuinţă, consideră psihologii. Mulţi dintre cei care îşi comemorează rudele decedate nu dau importanţă semnificaţiei acestei sărbători.

"O parte merg la cimitir pentru că este ceva obişnuit şi trebuie să meargă şi ei, pentru că merge toată lumea", explică Diana Botnariuc, psiholog.

"În această zi, se face milostenia. Se caracterizează prin milostenia făcută de către cei vii în memoria celor răposaţi. Dar cu părere de rău, la noi a luat o amploare cu tendinţe foarte nefaste, dăunătoare şi care duc, desigur către păcat", susţine Alexei Galeţ, decan al Facultăţii de teologie ortodoxă.

În ziua de Paştele Blajinilor, preoţii ne recomandă să împărţim pomeni oamenilor săraci şi nu rudelor, cum obişnuim să o facem.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu