Paşapoartele de tip sovietic vor fi schimbate cu buletine de identitate până la 1 septembrie 2014

Embed:

Paşapoartele de tip sovietic vor fi înlocuite cu buletine de identitate până la 1 septembrie 2014. Cel puţin asta îşi propune Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Astfel, autorităţile vor ca până la viitoarele alegeri parlamentare, persoanele în etate, deţinătoare ale paşapoartelor sovietice, să fie documentate cu acte de identitate ale Republicii Moldova.

Potrivit ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, înlocuirea paşapoartelor de tip sovietic va costa peste 30 milioane de lei. Banii  necesari în acest scop urmează să fie alocaţi din bugetul de stat. Totodată, oficialul a anunţat că începând cu 7 martie curent actele de identitate vor putea fi eliberate şi prin reprezentant.

Membrii grupului de lucru au propus ca la înlocuirea paşapoartelor vechi, beneficiarii să fie scutiţi de achitarea taxei de stat pentru perfectarea buletinului de identitate şi a actelor de stare civilă, iar Ministerul Sănătăţii să elibereze gratuit certificate privind grupa sanguină. S-a propus, de asemenea, să fie examinată şi posibilitatea ca paşapoartele să fie perforate şi lăsate în posesie deţinătorilor.

Documentarea invalizilor şi persoanelor ţintuite la pat va fi asigurată de echipa mobilă a ÎS CRIS "Registru" în conlucrare cu Serviciul Stare Civilă şi asistenţii sociali. Listele cu numele acestora vor fi întocmite de Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii, Protecției Sociale şi Familiei.

Amintim că propunerea de a înlocui paşapoartele sovietice cu acte noi de identitate aparţine deputaţilor liberali. Un proiect în acest sens a fost votat cu scandal anul trecut, în prima lectură. Comuniştii au fost cei care s-au opus cu vehemenţă. Potrivit lor, scopul guvernării este de a limita dreptul de vot al cetăţenilor la viitoarele alegeri.

În prezent în Republica Moldova sunt peste 235.000 de persoane ce deţin paşapoarte de tip sovietic, inclusiv peste 6.000 în stânga Nistrului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu