Pașapoartele biometrice, solicitate în stânga Nistrului. Câţi oameni şi-au făcut acte în 2015

Embed:

Pașapoartele biometrice sunt tot mai solicitate de către locuitorii din regiunea transnistreană. Timp de doi ani, numărul celor care şi-au perfectat acest document în raioanele de est ale ţării s-a dublat. 

Potrivit datelor Întreprinderii de Stat "Registru", în prima jumătate a acestui an, peste 12.000 de locuitori din stânga Nistrului şi-au făcut pașapoarte biometrice. În aceeaşi perioada a anului trecut, aceasta cifra era de 10.000.

Experţii explică această evoluţie, în special, prin abolirea regimului de vize de către Uniunea Europeană pentru moldoveni. Analiştii consideră că acest proces trebuie consolidat.

"Oamenii din stânga Nistrului îşi fac aceste acte, începând cu 28 aprilie 2014, pentru ca să se deplaseze mai uşor în Zona Schengen. Pentru a face acest lucru este nevoie să fii cetăţeanul unei ţări recunoscute", a spus analistul politic, Oazu Nantoi.

În prezent, aproximativ 80.000 de locuitori din stânga Nistrului dețin paşapoarte biometrice. Oficial, în raioanele de est ale Republicii Moldova locuiesc aproape 500.000 de oameni. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu