Partidul Socialist din Spania a câştigat alegerile parlamentare, dar nu a reuşit să obţină majoritatea în Parlament

Embed:

Partidul Socialist din Spania a câştigat alegerile parlamentare, însă nu a reuşit să obţină majoritatea. A adunat doar 120 de mandate din cele 350 ale Parlamentului de la Madrid.

Socialiştii sunt urmaţi de Partidul Popular, care are 88 de locuri în legislativ.

Pe locul trei s-a situat formaţiunea de extremă dreapta VOX, care a obţinut 52 de locuri în parlamentul spaniol.

Susţinătorii socialiştilor au stat în stradă până la miezul nopţii şi au sărbătorit victoria.

"Mulţumesc din toată inima milioanelor de spanioli, care şi-au dat votul pentru Partidul Socialist", a spus Pedro Sanchez, premierul în exerciţiu al Spanie.

Pedro Sanchez, a cărui partid a adunat cele mai multe voturi, a declarat că va insista să fie desemnat, din nou, premier şi a făcut apel la toate partidele să dea dovadă de responsabilitate pentru a scoate ţara din criza politică.

De cealaltă parte, liderul Partidului Popular a lansat critici durure la adresa premierului în exerciţiu.

"De ce a optat pentru alegeri în loc să ofere stabilitate, o guvernare durabilă şi să consolideze Partidul Socialist. Acum este mult mai complicat să formezi un guvern, iar viaţa spaniolilor a fost pusă şi mai mult în dificultate", a zis Pablo Casado, liderul Partidului Popular din Spania. 

O înfrângere covârşitoare a avut Partidul Liberal Ciudadanos, care a rămas cu doar 10 mandate din cele 57 câte avea anterior.

În urma acestui rezultat, liderul formaţiunii, Albert Rivera a anunţat că demisionează. Este a patra oară în ultimii patru ani când în Spania au loc alegeri parlamentare generale şi al doilea scrutin din ultimul an.

Alegerile de duminică au fost declanşate de premierul în exerciţiu Petro Sanchez, din cauza că nu a putut forma un guvern de coaliţie.

loading...

Lasă un comentariu