Partidul Regiunilor a câştigat alegerile din Ucraina, după numărarea a peste 70 la sută din voturi

Embed:

Alegerile parlamentare de duminică din Ucraina s-au desfălurat fără surprize. Partidul Regiunilor, condus de preşedintele ţării, şi-a revendicat victoria, iar opoziţia denunţă mai multe nereguli. 

După numărarea a peste 70 la sută din voturi, Partidul Regiunilor a acumulat peste 33 la sută din sufragii şi este urmat de formaţiunea Iuliei Timoşenko, "Batkivşina", cu peste 22 la sută. Partidul Comuniştilor a acumulat aproximativ a şasea parte din voturi, în timp ce formaţiunea "Udar", condusă de sportivul Vitali Kliciko - aproape 13 la sută. În Parlament a intrat şi Partidul "Svoboda", cu peste 8 la sută din voturi.

"Unii au vrut foarte mult să pierdem, dar noi am câştigat. Am învins într-o luptă cinstită", a declarat premierul Ucrainei, Mikola Azarov.

Deşi partidul liderului de la Kiev este pe drumul victoriei şi ar putea obţine o majoritate parlamentară, totuşi analiştii nu exclud că formaţiunea se va confrunta cu o opoziţie întărită. Asta pentru că noul partid condus de Vitali Kliciko se va alătura formaţiunilor "Batkivşcina" şi "Svoboda". Aceasta din urmă accede pentru prima dată în Parlament. Kliciko a înaintat deja un plan de acţiune forţelor democratice pentru reformarea sistemului de pensii, diminuarea poverii fiscale, anularea legii privind statului limbii ruse, dar şi ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

"Acum câteva luni, Partidul "Udar", în fruntea căruia se află un sportiv, un campion mondial, stârnea zâmbete şi chicoteli. Astăzi acest lucru nu se mai întâmplă", a menţionat Vitali Kliciko.

Susţinuţi de Partidul Regiunilor sunt şi majoritatea candidaţilor independenţi, aleşi prin scrutin majoritar uninominal. De partea cealaltă, opoziţia acuză guvernarea de falsificare a alegerilor. În semn de protest, fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare, a intrat în greva foamei.

"Prognozele noastre că alegerile vor fi falsificate încă de la începutul numărării voturilor au fost confirmate", a spus vicepreşedintele partidului "Batkivschina", Oleksandr Turcinov.

Scrutinul de duminică scoate, practic, de pe scena politică partidul fostului preşdinte Viktor Iuşcenko, care a obţinut până acum mai puţin de un procent din sufragii. Cât priveşte politica externă, specialiştii susţin că Ucraina va avea o politică de apropiere cu Rusia.

Pentru cele 450 de mandate în Rada Supremă au luptat 22 de formaţiuni politice şi peste 5.200 de candidaţi independenţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu