Partidul lui Salvini, finanțat de Rusia. Jurnaliştii italieni au publicat noi detalii

Embed:

Jurnaliştii italieni au publicat noi detalii despre presupusa finanţare din Rusia a Partidului Liga, condus de vicepremierul de la Roma, Matteo Salvini.

O investigaţie a revistei L'Espresso arată că negocierile dintre cele două părţi au început în iulie anul trecut şi s-au încheiat în februarie, cu doar trei luni înainte de alegerile europarlamentare.

Potrivit investigaţiei jurnalistice, Liga ar fi obţinut de la Kremlin 65 de milioane de dolari, pentru ca formaţiunea să promoveze interesele Rusiei în Europa.

În 17 octombrie 2018, delegaţia italiană, condusă de vicepremierul Mateo Salvini, a ajuns la Moscova, unde a avut o întrevedere neoficială cu omologul său rus, Dmitri Kozak. A doua zi, la un hotel de lux şi-au dat întâlnire şase negociatori din partea Rusiei şi Italiei.

Deocamdată, a fost stabilită doar identitatea a trei persoane. Este vorba despre omul de afaceri rus Vladimir Yakunin, avocatul italian Gianluca Meranda şi Gianluca Savoini, preşedintele asociaţiei culturale Lombardia-Rusia, care este şi un apropiat al lui Salvini. În timpul negocierilor, s-ar fi discutat despre vânzarea a 3 milioane de tone de petrol rusesc companiei italiene "Eni". 

Marfa, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, urma să fie vândută la un preţ subevaluat, astfel încât, în urma comercializării, o parte din profit, de 65 de milioane de dolari să ajungă în contul partidului italian Liga.

Datele publicate de jurnaliştii de la L'Espresso arată că planul a fost pus în aplicare 11 zile mai târziu. În schemă a fost inclusă şi o bancă de investiţii din Londra, care în data de 29 octombrie 2018, a trimis, în Rusia, o cerere de cumpărare a 3 milioane de tone de motorină pe parcursul unui an. Despre această afacere au scris şi jurnaliştii de la BuzzFeed News, care au publicat şi înregistrări audio de la negocieri. Procuratura din Milano s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal încă din februarie. Gianluca Savoini a fost deja interogat în legătură cu vizita sa la Moscova, însă a refuzat să facă declaraţii. Vicepremierul Italiei nu a reacţionat, deocamdată, la dezvăluirile jurnaliştilor de la L'Espresso.

Recent, după investigaţia celor de la BuzzFeed News, oficialul a declarat că nu a luat nicio rublă, euro, dolar şi nici măcar vreun litru de vodcă din partea Rusiei. 

Lasă un comentariu