Partidul Liberal critică implementarea sistemului electoral mixt

Embed:

Partidul Liberal se opune proiectului de implementare a sistemului electoral mixt. Liberalii îşi motivează refuzul prin faptul că ţara noastră nu este pregătită pentru astfel de schimbări. De cealaltă parte, însă, cei mai mulţi dintre cetăţeni vor schimbări în modul de alegere a deputaţilor.

Potrivit liberalilor, proiectul de introducere a sistemului electora va fi expediat Consiliului Europei, Uniunii Europene, Comisiei de la Veneţia, dar şi ambasadelor UE acreditate la Chişinău. Reprezentanţii PL susţin că proiectul este neconstituţional, deoarece nu este asigurată egalitatea tuturor circumscripţiilor care urmează a fi create.

"Votul uninominal sau votul mixt este bun pentru ţările dezvoltate din punct de vedere economic şi acolo unde cetăţenii sunt bine informaţi. Pentru Republica Moldova este devreme încă în condiţiile unei democraţii slabe şi unde cetăţenii în majoritate sunt săraci", a declarat deputatul PL Corina Fusu.

De cealaltă parte, locuitorii Capitalei susţin implementarea sistemului electoral mixt sau a celui uninominal.

"Prin partid nimeresc întâmplători care până la urmă dau dovadă de iresponsabilitate", a menţionat un locuitor al Capitalei.

"Aşa cum este în prezent. Vor ajunge cei în bază de nepotism şi cumătrism. Vor ajunge deputaţi, pe liste nominale, nişte oameni necinstiţi", a spus un bărbat.

"Dacă ar fi aleşi pe circumscripţii sunt oameni mai bine cunoscuţi, oameni care sunt verificaţi şi vor fi aleşi cred că oameni cu imagine necompromisă", a adăugat o femeie.

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de Asociaţia Demografilor şi Sociologilor încă în luna noiembrie a anului trecut, circa 22% din respondenţi au optat pentru sistemului mixt de vot, iar pentru cel direct uninominal circa 15%. Documentul elaborat de democraţi prevede trecerea la sistemul electoral mixt, aşa încât 51 de deputaţi să fie aleşi ca până acum, pe liste de partid, iar ceilalţi 50 - direct, în circumscripţii uninominale.

Documentul a fost expediat pentru expertiză Comisiei de la Veneţia, care se va pronunţa pe marginea documentului în luna martie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu