Partidul Lege și Justiție, condus de Jaroslaw Kaczynski, a câștigat alegerile parlamentare din Polonia

Embed:

Partidul Lege și Justiție din Polonia, condus de Jaroslaw Kaczynski, a câștigat alegerile parlamentare de ieri. Formațiunea conservatoare și naționalistă, care deținea majoritatea în camera inferioară a legislativului, a acumulat 45,16 la sută din voturi, potrivit rezultatelor parţiale anunţate de Comisia Electorală. Asta ar însemna 239 de locuri din 460, cu șase mai multe decât în precedentul mandat.

”Avem înainte patru ani de muncă asiduă, pentru că Polonia trebuie să se schimbe în continuare și să se schimbe în bine”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, președintele Partidului Lege și Justiție din Polonia.

Coaliția Civică a partidelor de opoziţie a acumulat puțin peste 22 la sută din voturi.

”A fost un volum de lucru uriaș, o campanie foarte complicată. Au fost patru ani complicați. Nu putem spune că a fost o confruntare, pentru că nu au fost respectate regulile. Nu am simțit că participăm la o competiție corectă sau că oponentul folosește metode oneste”, a zis Grzegorz Schetyna, liderul Coaliției Civice.

De asemenea, Stânga revine în Parlament după patru ani, cu aproape 10 la sută din voturi. Surprinzător, o formațiune de dreapta antisistem, care include ultraliberali și naționaliști antiimigrație, numită Confederația, intră în camera inferioară a legislativului de la Varșovia cu 6,4 la sută din voturi.

Pe de altă parte, în Ungaria s-au desfăşurat alegeri locale, iar partidul de guvernământ a înregistrat un scor neaşteptat de mic.

Fidesz al premierului ungar Viktor Orban a pierdut lupta pentru primăria capitalei Budapesta, în favoarea candidatului de opoziţie. Mai mult, partidele din opoziţie au obţinut şi majoritatea în Consiliul Municipal.

Victoria în faţa Fidesz este cu atât mai importantă cu cât opoziţia ungară a câştigat şi primăriile din 10 cele mai mari 23 de oraşe din ţară. Campania electorală, extrem de dură şi de intensă, a mobilizat un număr mare de alegători.

Potrivit exit-poll-urilor, un procent ridicat din cei 8 milioane de cetăţeni cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Lasă un comentariu