Partidul Democrat doreşte să susţină prin facilităţi migranţii care se întorc acasă

Embed:

Statul trebuie să acorde un şir de facilităţi moldovenilor care muncesc în străinătate dar vor să revină acasă şi să contribuie la dezvoltarea ţării. Un astfel de obiectiv este prevăzut în  planul de dezvoltare economică a ţării, elaborat de Partidul Democrat, şi discutat, astăzi, cu localnicii din raionul Făleşti.

În cadrul Expresului PDM organizat la Făleşti şi Criuleni, localnicii au menţionat că pentru revenirea moldovenilor de peste hotare, statul ar trebui să elaboreze un Plan care să prevadă locuri de muncă bine plătite, dar şi îmbunătăţirea serviciilor sociale şi medicale.

"Este foarte greu. Mergem la muncă peste hotare ca să plătim studiile copiilor noştri.Toţi spun că vor să se întoarcă acasă, însă ştiu că le va fi greu aici"

"Am rude peste hotare. S-au stabilit cu traiul, au locuinţa lor, locuri de muncă bine plătite şi nu au fost momente când să spun că vor să se întoarcă în ţară"

"Avem nepoţică în Italia, o nepoţică în Grecia, în Rusia lucrează fiul cu nora. Au plecat fiindcă n-au de lucru. În primul rând salariu îi mic"

Liderii PDM au declarat că, la propunerea democraţilor, a fost aprobat deja un proiect care le va permite conaţionalilor noştri să poată introduce în ţară bunuri fără achitarea taxelor vamale o dată la cinci ani.

"Am votat în prima lectură această lege şi sunt sigur că trebuie să fie votată şi în a doua lectură după alegeri. Este un semnal de respect pentru toţi cei care sunt peste hotare. Trebuie să le arătăm că uşa le este deschisă şi că sunt bineveniţi în ţară", a spus vicepreşedintele PDM Igor Corman

"O să avem multe programe economice prin care o să atragem tinerii de peste hotare. Astăzi, practic, 50 la sută din tineret îl găsim peste hotare. Ei sunt viitorul nostru, ei trebuie să vină să se apuce de lucru", susţine secretarul general al PDM, Constantin Botnari.

Pentru a convinge tinerii să rămână în ţară, democraţii propun ca aceştia să poată beneficia şi de un credit din partea statului de cel puţin 500 de euro cu o dobândă redusă.

"Când un întreprinzător, un tânăr, vrea să pornească o afacere, el merge la o bancă, ia un credit comercial şi trebuie să facă plata de 16-17% anual. Gajul trebuie să depăşească suma. Trebuie să atragem fonduri ca să putem oferi trei procente, 2,5 procente finanţare pe o perioadă de 10-15 ani", a precizat ministrul degrevat al Transporturilor, Vasile Botnari.

Datele Ministerului Muncii arată că, peste 330 000 de moldoveni muncesc, anual, peste hotare. Iar aproximativ 60 la sută dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce în ţară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu