Partidul Comuniştilor cere renumărarea voturilor PCRM şi PLDM

Embed:

(UPDATE 15.55) Sergiu Sârbu: Am anexat circa 200 de procese verbale, în care am constatat multe erori şi falsuri. Am efectuat numărătoarea paralelă a 90% dintre procesele verbale. Nu putem totaliza numărarea altor 10% din cauza gravelor erori. Nu este exclus că ne vom adresa Curţii Constituţionale. Vom cere renumărarea voturilor pe toată republica.

Iurie Ciocan: Am primit această contestaţie şi vom contrapune datele prezentate. Către această etapă nu am înregistrat nicio eroare care ar putea influenţa rezultatele finale ale alegerilor. În aceste alegeri, în listele electorale au fost înscrişi studenţi, cetăţeni aflaţi peste hotare. Putem oferi date referitoare la orice subiect de interes public. Vom satisface toate cerinţele PCRM care sunt în competenţa CEC. Nu am primit nicio o altă contestaţie, în afară de cea depusă de PCRM.

Corneliu Gurin: Era de aşteptat ca PCRM să vină cu o astfel de contestaţie. Numărarea paralelă nu este prezentă în nicio lege. Renumărarea poate fi cerută doar Curţii Constituţionale. CEC face doar totalizarea voturilor. Situaţia se poate schimba doar atunci când o secţie de vot anulează jumătate din totalul de voturi.

Mihai Godea: Alegerile au trecut, avem rezultatele preliminare. Observatorii internaţionali şi naţionali nu au înregistrat erori şi falsuri. Acţiunile PCRM reprezintă o manifestare de frustrare.

Vitalie Catană, expert în drept constituţional: Am auzit zvonuri şi din partea altor concurenţi electorali care spun că au fost nedreptăţiţi. 10% din voturi, despre care
vorbeşte PCRM, este o cifră prea mare.

Mihai Cernenco, politolog: Mi se pare că reacţia lui Voronin este de a face nişte presiuni asupra lui Vlad Filat.  Nu cred că au existat falsuri, PCRM a declarat
mai înainte că va sta la secţiile de vot şi va număra. Este un şantaj la adresa PLDM. Voronin a fost deprins mereu să-i şantajeze pe toţi.

Ştefan Urâtu, deputat PL: Probabil că Vladimir Voronin doreşte ca Mihai Ghimpu să mai rămâne în funcţia de preşedinte interimar. Dacă există suspiciuni, orice concurent electoral este în drept să ceară renumărarea voturilor. Toţi vrem ca alegerile să fie libere şi corecte, pentru a nu existe dubii şi suspiciuni. Cred că nu există nicio suspiciune în privinţa corectitudinii alegerilor. Atunci când PCRM procedează ilegal, îi pare că şi alţii fac la fel.

Roman Mihăeş: Dacă CEC va constata nereguli în cele 10% dintre voturi, cerinţele PCRM vor fi plauzibile. PCRM trage din timp, vor mai fi depuse contestaţii.

PCRM a depus, astăzi, la Comisia Electorală Centrală o contestaţie.

Partidul Сomuniştilor cere renumărarea tuturor voturilor date concurenţilor electorali PCRM şi PLDM.

Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii, PCRM "contestă erorile inadmisibil de grave ale organelor electorale, inclusiv ale CEC, comise în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 și ulterior acesteia".

 

Nu cred că au existat falsuri, PCRM a declarat
mai înainte că va sta la secţiile de vot şi va număra

Lasă un comentariu