Partidele proeuropene EVITĂ să spună clar dacă vor modificarea Constituţiei privind vectorul european al ţării noastre

Embed:

Partidele proeuropene din Parlament se feresc să spună tranşant dacă vor susţine sau nu iniţiativa de modificare a Constituţiei privind vectorul european al ţării noastre. Inițiativa aparține celor șase parlamentari din Grupul PRO MOLDOVA, iar ca să fie înregistrată este nevoie de 34 de semnături. Deputaţii de la PAS şi PPDA susţin că, în primul rând, trebuie votată o declaraţie comună privind integrarea în UE.

"Noi mai întâi o să insistăm să mergem cu declaraţia noastră, proiectul declaraţiei privind caracterul ireversibil al integrării europene. O să analizăm propunerea lor, o să vedem, cât de bine este argumentată", a menţionat Igor Grosu, preşedintele fracţiunii PAS.

"Dacă ar depinde de voturile Platformei DA, nu există nicio problemă, dar noi toţi înţelegem că nu sunt voturi pentru această declaraţie, eu propun o soluţie mai simplă - noi săptămâna viitoare să introducem, poate, declaraţia privind vectorul european", a precizat Alexandru Slusari, preşedintele fracţiunii PPDA.

Iar democraţii evită să dea un răspuns clar. Preşedintele Partidului Democrat, Pavel Filip, nu a spus nici DA, nici NU.

"- Susţineţi modificare Constituţiei prin includerea vectorului european, ceea ce propune grupului "Pro Moldova"? - Partidul Democrat a venit primul cu această iniţiativă. - Dar veţi susţine această iniţiativă? - Îmi cer scuze, într-adevăr sunt într-o întârziere de timp. O să vă ofer răspunsurile la toate întrebările", a declarat Pavel Filip.

Socialiştii spun că așteaptă să vadă mai întâi inițiativa.

"Pe noi ne interesează conţinutul, nu doar denumire. Haideţi să vedem, ce concret. Poate, ei "vor naşte" ceva concret, ceva productiv. Dacă va fi ceva absolut declarativ, atunci vom spune că este ceva declarativ. Sunt declaraţii politice, dar eu cred că Parlamentul are acum sarcini mult mai importante", a menţionat Vlad batrîncea, , vicepreşedintele Parlamentului din partea PSRM.

Autoriii iniţiativei speră că vor acumula numărul necesar de voturi și că proiectul va deveni literă de lege. În toamna anului 2018, un astfel de proiect a propus şi fracţiunea PDM din vechea legislatură, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat. Atunci, au ridicat mâna doar de 54 de deputaţi.

Constituţia poate fi modificată cu votul a cel puţin 67 de parlamentari.

loading...

Lasă un comentariu