Partidele parlamentare încă nu au găsit o soluție pentru alegerea președintelui

Embed:

Alegerea şefului statului a fost subiect de frunte pe agenda politică de la Chişinău, în ultimele zile. Aleşii poporului s-au tot invitat unii pe alţii la negocieri, pentru a găsi o soluţie în acest sens, dar nu au mişcat carul din loc. 

La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană a decis să invite opoziţia comunistă la negocieri în vederea alegerii şefului statului. Tot atunci, liderii coaliţiei de guvernare au anunţat că Marian Lupu rămâne candidatul Alianţei la această funcţie. Răspunsul comuniştilor nu s-a lăsat mult aşteptat. Ei au declarat că nu au de gănd să negocieze cu Alianţa, ci separat cu fiecare partid parlamentar. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a făcut publică această decizie după plenara formaţiunii.

La începutul acestei săptămâni, comuniştii au primit invitaţia oficială, semnată de liderul PLDM, Vlad Filat, de a negocia alegerea şefului statului. Drept răspuns, PCRM şi-a reiterat poziţia: va negocia cu fiecare partid în parte.

Mai mult, pentru demararea negocierilor, comuniştii au înaintat alte trei condiţii. Este vorba despre: stabilirea datei alegerii şefului statului, crearea unei Comisii speciale care să iniţieze procedura de alegere a preşedintelui şi demiterea imediată a procurorului general, a directorului SIS, a ministrului Apărării, dar şi a ministrului de Interne.

La rândul său, preşedintele interimar, Marian Lupu, într-o adresare către popor, i-a invitat la dialog pe reprezentanţii partidelor parlamentare. Lupu a declarat că, pentru depăşirea crizei politice, este gata să renunţe la calitatea sa de candidat al AIE la funcţia de şef de stat.

Aseară, la întâlnirea fixată de Marian Lupu au venit doar reprezentanţii partidelor coaliţiei de guvernare. Marian Lupu a spus că îi aşteaptă pe comunişti şi astăzi, la ora 13.00.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu