Parlamentul transnistrean s-a întrunit în prima şedinţă a sesiunii de toamnă-iarnă

Embed:

Parlamentul transnistrean s-a întrunit în prima şedinţă a sesiunii de toamnă-iarnă. Deputaţii examinează un pachet de legi ce ţine de Concepţia politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Una dintre priorităţile acestei sesiuni este şi adoptarea Legii despre guvernul nerecunoscutei republici transnistrene.

Proiectul bugetului regiunii pentru anul 2012 a fost deja înaintat parlamentului din regiune. Veniturile programate sunt de aproape 230 de milioane de dolari, cu 35 la sută mai mult decât în acest an. Cheltuielile vor constitui aproape 600 de milioane. Deci, deficitul bugetar se cifrează în jur de 62%.

La înaintarea acestui proiect, ministrul de finanţe al nerecunoscutei RMN, Irina Molocanova, a explicat decalajul dintre venituri şi cheltuieli prin faptul că economia transnistreană încă mai resimte consecinţele crizei economice mondiale. Din acest motiv, administraţia transnistreană a decis să blocheze în anul care vine procesul de dotare a spitalelor cu aparataj medical modern, iar şcolile - cu mobilier şi manuale. Cu toate acestea, în ajunul alegerilor preşedintelui, se promite o mărire a salariilor cu 14 la sută şi a pensiilor - cu 12%.

Guverul pretinsei RMN, care ar trebui să fie investit către începutul anului viitor, va supraveghea îndeplinirea bugetului. În urma modificărilor, operate la Constituţia regiunii acum câteva luni, Tiraspolul va avea şi prim-ministru. Pînă la acest moment, membrii cabinetului de miniştri se subordonau direct preşedintelui.

În proiectul de lege despre guvernul transnistrean, publicat pe site-ul Sovietului Suprem se spune, că această variantă de funcţionare a verticalei puterii executive în regiune este menită să asigure unitatea sistemului de guvernare şi sistematizarea organelor puterii, legate între ele cu aceleaşi principii, scopuri şi obiective de guvernare. Adoptarea acestei legi este una dintre priorităţile parlamentului de la Tiraspol pentru această sesiune.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu