Parlamentul, prietenos cu persoanele cu nevoi speciale: Căutăm soluții pentru a rezolva problemele cu care se confuntă

Embed:

Parlamentul şi-a deschis astăzi uşile pentru 20 de persoane cu nevoi speciale. Tinerii au avut posibilitatea să se plimbe prin sala din plen şi să încerce fotoliile aleşilor.

Vizitatorii au apreciat faptul că în clădirea Legislativului a fost amenajată o rampă de acces

În particular, în prezent sunt instalate două ascensoare pe scări pentru persoanele cu dizabilități, care permit intrarea în Parlament și sala de ședințe. De asemenea, sunt construite băi pentru persoanele cu nevoi speciale și lifturi adaptate.

Pe parcursul vizitei, tinerii au fost informați despre activitatea Parlamentului și despre istoria edificiului

În calitate de ghid le-a fost deputatul democrat Valentina Buliga, care le-a ascultat doleanţele.  

Parlamentara a anunțat că va sesiza Parlamentul în vederea constituirii unei comisii care să monitorizeze cum este implementată legislația referitoare la incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale. Potrivit deputatei, normele existente sunt conforme practicilor europene, dar există anumite dificultăți de implementare. 

Părțile au convenit ca din respectiva comisie să facă parte și reprezentanții persoanelor cu dizabilități, care vor supraveghea cum le sunt respectate drepturile, inclusiv vor verifica accesibilitatea în clădiri.

"Ni se oferă o alocație de 35 de lei lunar pentru transport public, dar o unitate de transport care să fie accesibilă și pentru persoanele cu nevoi speciale chiar nu este", a mărturisit unul dintre oaspeții Parlamentului.

"Voi pregăti un amendament pentru modificarea legislației și urmează ca Parlamentul, împreună cu Guvernul și autoritățile publice locale să găsească o soluție potrivită pentru nevoile speciale ale acestor persoane", a menționat Valentina Buliga.

Vizitatorii au vorbit şi despre lipsa rampelor de acces în mai multe instituţii publice şi au cerut ca responsabilii să fie sancţionaţi. În schimb, au apreciat că cea de la intrarea în Parlament este modernă şi comodă:

"Este pentru prima oară când mă aflu în clădirea Parlamentului. Este binevenită și nu doar aici, dar și în alte instituții, unde este imposibil de făcut rampa de acces." 

Aceasta este prima vizită în clădirea renovată a Parlamentului a unui grup mare de persoane în scaun cu rotile. 

Inițiativa organizării vizitei aparține administrației Parlamentului, fiind lansată în ajunul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități. Scopul vizitei a fost prezentarea oportunităților de vizitare a Parlamentului pentru toți locuitorii țării, dar și consultarea beneficiarilor pentru îmbunătățirea accesibilității clădirii, aflate în continuare în reconstrucție. 

Tot astăzi, în încinta unui centru comercial din Capitală, s-a desfăşurat un târg, la care oamenii cu nevoi speciale au vândut lucruri confecţionate de ei.

Printre meşteri a fost Ivan Stanev, un tânăr care a crescut în internatul din Orhei, unde şi-a descoperit pasiunea pentru broderie:

"Îmi place foarte mult acest lucru.Înainte nu coseam cu biser, cu aţă cruciuliţă. Am vreo trei ani, patru acestea fac cu biserul. Acest tablou, gata făcut cu rame costă o mie de lei."

Măiestria tinerilor a atras zeci de vizitatori:

"Am procurat deja lucrat manual şi o felicitare, foarte interesant şi lucruri foarte diverse şi frumoase." 

"Sunt lucruri foarte frumoase, mai ales că sunt lucruri făcute de niște persoane deosebite."

"Scopul acestui eveniment este în primul rând comunicare informală între persoane cu dizabilități, care de fapt au abilități depline și publicul general", a declarat Xenia Siminciuc, ofițer comunicare ONU în Moldova.

"Acest eveniment ne permite să interacţionăm cu persoanele cu dizabilităţi, să le apreciem la justa valoare potenţialul pe care îl au. Noi în continuare o să organizăm astfel de evenimente", a menționat viceministrul Muncii, Anastasia Oceretnîi.

La târg şi-au expus lucrările peste 150 de meşteri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu