Parlamentul organizează primele audieri publice privind reforma sistemului electoral

Embed:

Parlamentul va organiza astăzi primele audieri publice asupra proiectului privind introducerea votului uninominal. La discuții vor participa deputați, membri ai Comisiei Electorale Centrale, ai Ministerului Justiției şi Curții Constituționale şi reprezentanți ai societății civile. Până acum, peste jumătate de milion de moldoveni s-au pronunţat pentru susţinerea votului uninominal. 

În cadrul unei campanii iniţiate la începutul lunii martie de un grup de iniţiativă, în favoarea introducerii noului sistem electoral au fost colectate deja 532 de mii de semnături. Susţinerea pentru această procedură de vot şi-au exprimat-o deja mai multe personalităţi, inclusiv oameni de cultură. Printre aceștia sunt compozitorul Eugen Doga, cantautorul Iurie Sadovnic, scriitorul Andrei Strâmbeanu, dar și alții. Ei afirmă că societatea are nevoie urgentă de această schimbare. Și sportivii de performanţă susţin că noul sistem electoral este în beneficiul cetăţenilor.

Potrivit unui sondaj de opinie publică realizat de compania Intellect Group, aproximativ 80 la sută dintre moldoveni îşi doresc introducerea votului uninominal, iar în diasporă acest procent este unul mai înalt. Alt sondaj realizat de compania IMAS, la comanda asociaţiei Promo-Lex, arată că doar 23 la sută din cetăţeni optează pentru păstrarea actualului sistem de votare, în baza listelor de partid. Proiectul privind votul uninominal a fost trimis pentru avizare Comisiei de la Veneţia.

Aflat într-o vizită la Chişinău, preşedintele Comisiei, Gianni Buquicchio, a declarat că sistemul electoral din ţara noastră are nevoie de îmbunătățire, iar instituţia pe care o conduce este dispusă să ofere sprijin Moldovei în acest sens.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu