Parlamentul opreşte reorganizarea spitalelor şi cere ministrului Usatîi să prezinte proiectul reformării sistemului medical

Embed:

Reformele din sistemul naţional de ocrotire a sănătăţii vor fi stopate. Mai mulţi parlamentari s-au arătat nemulţumiţi de schimbările din acest domeniu şi au propus începerea discuţiilor de la zero. Aceste prevederi se conţin într-un proiect de lege, votat astăzi de Parlament.

"Sistemul naţional de sănătate a fost supus în ultimii ani mai multor reforme. Însă ultimele reforme implementate de ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, sunt defectuoase şi netransparente. De nenumărate ori am insistat ca ministrul să respecte buchia legii. S-au încălcat articole din Constituţie, Codul Civil şi numeroase hotărâri de Guvern", a spus deputatul Partidului Democrat Valentina Stratan.

Totodată, liberal-democratul Vladimir Hotineanu a precizat că sistemul de sănătate este unul foarte sensibil şi are nevoie de linişte, nu de aceste discuţii.

"Cetăţenii noştri au nevoie de protecţie a sanătăţii, de echipamente moderne. Aceste lucruri nu pot fi obţinute doar printr-o simplă decizie a Parlamentului. Astăzi parcă am avea nişte reglări de conturi.   Dacă continuăm aceste discuţii nu vom  obţine creditul din Japonia. Eu sunt pentru liniştea sistemului de sănătate, este un domeniu foarte sensibil", a declarat Vladimir Hotineanu.

În replică, deputatul comunist Oleg Reidman i-a răspuns liberal-democratului că linişte este doar la cimitir. "Liniştea la care ne cheamă cineva din colegi nu poate fi, liniştea totală este la cimitir. Ministrul Sănătăţii nu merită încredere. El a scăpat uşor prin faptul că noi îi cerem anularea ordinelor şi nu cerem o  moţiune", a precizat Reidman.

După lungi discuţii, liberalul Gheorghe Brega a cerut deputaţilor să voteze proiectul care prevede stoparea reformelor în sănătate şi anularea ordinelor semnate de ministrul Usatîii, privind comasarea spitalelor. Acest proces ar urma să fie intrerupt până când ministrul va prezenta strategia de reformare în Parlament. 

Hotărârârea a fost aprobată de către liberali, democraţi, comunişti şi deputaţii neafiliaţi. Singurul care a votat împotrivă a fost liberal-democratul Valeriu Ghileţchi. Ceilalţi parlamentari PLDM au părăsit sala, deoarece propunerea lor privind excluderea de pe ordinea de zi a proiectelor care prevăd stoparea reformei nu a fost acceptată. Totodată, comuniştii i-au acuzat pe liberal-democraţi că îl apără nejustificat pe ministrul propus de ei.

Amintim că, pe 22 ianuarie, ministrul Sănătăţii a emis un ordin, care prevede comasarea mai multor spitale din Capitală. Potrivit planului de activitate al Ministerului Sănătăţii, până la sfârşitul acestui an urma să fie instituit un management comun în opt spitale din Capitală.

Ieri, ministrul Sănătăţii şi-a anulat cele două ordine, după întrevederea cu premierul Vlad Filat. La întâlnirea cu prim-ministrul au participat şi directorii spitalelor care urmau să fie comasate. Optimizarea instituţiilor medicale este una din prevederile reformei în sănătate. Potrivit ministrului Usatîi, prin comasare se urmăreşte eficientizarea resurselor în domeniul spitalicesc.
 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu